"USA bör överväga att köpa Ericsson"

Henning Eklund/TT

Publicerad 2020-02-06

Efter att ha portat Huawei från den amerikanska marknaden vill USA ta nästa steg: Justitieminister William Barr tycker att den amerikanska staten bör överväga att köpa upp Ericsson. Men att dras in i det politiska spelet mellan USA och Kina kan bli dyrt för det svenska storbolaget.

Det var under ett tal i Washington på torsdagskvällen svensk tid som Trumpregeringens justitieminister William Barr gjorde det spektakulära uttalandet. Han kallade Kina för det största hotet mot USA och ansåg att ett sätt att motarbeta telekomjätten Huawei vore att köpa upp en konkurrent.

"Ett alternativ är att gå samman med Ericsson och/eller Nokia. Det kan ske genom amerikanskt ägande av en kontrollerande andel av bolaget, antingen direkt eller via ett konsortium av privatägda amerikanska företag", sade Barr.

Att den amerikanska staten investerar i privata företag är ovanligt. Investeringar i utländska bolag är ännu ovanligare.

Beskedet lär tas emot av marknaden med skräckblandad förtjusning, tror Söderberg &  Partners sparekonom Joakim Bornold.

– Att bli uppbackad av en friare med obegränsade resurser som USA är förstås positivt. Men om det bli verklighet dras Ericsson med i det politiska spelet, vilket man till varje pris försökt undvika, säger han.

Locket på från Ericsson

Ericsson avböjer på torsdagskvällen att kommentera William Barrs uttalande. Tidigare har Ericssons vd Börje Ekholm varken velat prata om Huawei eller den politiska konflikten om 5G mellan USA och Kina.

– Han har duckat frågan på varje analytikerträff, för det är så känsligt. Men det här avgörs inte av Ericsson själva utan av bolagets ägare, säger Joakim Bornold.

En av Ericssons största ägare är investmentbolaget Industrivärden. De undviker, precis som Ericsson, att kommentera frågan.

– Vi har en policy som säger att vi inte uttalar oss om enskilda frågor som denna, säger Industrivärdens kommunikationschef Sverker Sivall.

TT söker även storägarna Investor och Cevian.

Trump berömmer Ericsson

Kopplingar mellan Trumpregeringen och Ericsson visades senast upp på toppmötet World Economic Forum i Davos i januari. Då berömde Donald Trump Ericsson under en pressträff.

– Han öste beröm över Ericsson. Uppenbarligen finns det en kontakt mellan dem, säger Joakim Bornold.

Frågan om hur ett amerikanskt uppköp skulle gå till har inget tydligt svar. Skulle USA nöja sig med en liten del eller köpa loss stora delar av bolaget? Oavsett vad är prislappen inget bekymmer, tror Joakim Bornold.

– Pengarna är inte en fråga för USA när det handlar om geopolitik. De vill säkra framtidens 5G-teknik, då bryr man sig inte om vad det kostar, säger han.

Men även om USA skulle betala bra kan Ericsson få betala dyrt på ett annat sätt. Kina skulle inte låta Ericsson bli amerikanskt utan tydliga motåtgärder.

– Mardrömmen för Ericsson vore att bli utslängt från stora delar av den asiatiska marknaden, både från Kina och från länder som ligger Kina nära. De skulle kunna straffa Ericsson på samma sätt som USA straffar Huawei i dag, säger Joakim Bornold.

Tappet på den asiatiska marknaden skulle då bli svårt att kompensera med den amerikanska marknaden, eftersom den redan domineras av Ericsson och Nokia.

– Asien är den viktiga framtidsmarknaden. Det bästa för Ericsson vore att kunna leverera både till väst och öst, men det tror jag blir svårt om USA får för stor påverkan på bolaget, säger Joakim Bornold.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu