Bankekonom: Riksbanken tar till bazookan

Erik Nilsson/TT

Publicerad 2020-03-16

Riksbankschef Stefan Ingves. Arkivbild.

Riksbanken köper värdepapper för upp till 300 miljarder kronor och erbjuder förmånliga lån till bankerna – allt för motverka effekterna av coronakrisen.

– Riksbanken slår till rejält med en bazooka, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

Förra veckan fattade Riksbanken beslut om att låna ut upp till 500 miljarder kronor till företag via bankerna. Måndagskvällens besked hänger ihop med Riksbankens tidigare beslutade åtgärd, menar Robert Bergqvist.

– Det som vi fick förra veckan riktade sig till att hjälpa företag att övervintra den svåra situation som har uppstått. I dag har man velat säkra det finansiella systemet. Båda åtgärderna är lika viktiga, säger han.

"Mer pengar"

Mer pengar i systemet och låga räntor är effekter som Robert Bergqvist väntar sig av dagens besked.

– Riksbanken överraskar återigen med ett stort paket vid en oväntad tidpunkt. Det här syftar till att verkligen få kraftfull effekt, säger Bergqvist.

Värdepappersköpen innefattar stats-, kommun och bostadsobligationer och köpen inleds omgående. Besluten om åtgärderna fattades på ett extrainsatt möte på måndagen, och närmare detaljer om köpen presenteras inom kort.

Utlåningsräntan till bankerna sänks från 0,75 till 0,20 procentenheter över reporäntan, som fortfarande är noll procent. Bankerna får också veckovis låna en obegränsad mängd pengar mot säkerhet, till en ränta på 0,20 procentenheter över reporäntan. Slutligen ökas flexibiliteten kring vilken säkerhet bankerna måste ha, vilket ökar möjligheten att använda bostadsobligationer som säkerhet.

Mer kan komma

Riksbanken säger sig också vara redo att vidta ytterligare åtgärder.

"Alla Riksbankens verktyg kan användas. Även köp av obligationer utgivna av icke-finansiella företag kan komma att övervägas. Hur verktygen kommer att användas beror på den fortsatta utvecklingen", heter det i ett pressmeddelande.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu