Experten: Så hjälper du dina barn att flytta hemifrån

Publicerad 2024-04-24 09.00

Artikeln innehåller annonslänkar

Höga boende- och levnadskostnader gör att det känns omöjligt för många unga att flytta hemifrån.

Men med transparens, planering och kanske lite hjälp hemifrån kan det gå, menar Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket.

Se hennes tips på hur du kan hjälpa ditt barn nedan!

Många föräldrar vill hjälpa sina barn så mycket det går, men kan känna sig handfallna kring hur man gör det på bästa sätt. Har du exempelvis koll på vilket typ av avtal du bör upprätta om du står som medlåntagare, eller vilken typ av gåva som kan gynna ditt barn i framtida relationer?

Claudia Wörmann har sammanställt tre punkter som kan vara bra att ha med sig om du vill försöka hjälpa ditt barn komma in på den snåriga djungel som är bostadsmarknaden i Sverige.

Ta del av dem nedan!

ANNONS

Ha en öppen dialog

Claudia Wörmann menar att det är viktigt att föra en öppen dialog med sina barn om det ekonomiska läget, speciellt om man har fler barn.

– Behöver ni hjälpa alla barn ekonomiskt, eller bara ett av flera, försök få till ett så rättvist upplägg som möjligt. Eftersom ni nu frångår er barn-förälder-relation kan det vara bra att skriva avtal sinsemellan. Det gäller både om barnet ska bo kvar i föräldrahemmet under tiden de sparar ihop pengar för att kunna flytta hemifrån och om ni ska hjälpa till ekonomiskt. Allt är bra att få på pränt för att undvika faktiska och upplevda orättvisor, berättar Claudia Wörmann.

Om du hjälper till med kontantinsatsen

Om du vill och har möjlighet att hjälpa dina barn med kontantinsatsen bör du sätta dig ner och fundera kring vilken typ av gåva du vill ge ditt barn, eftersom att det både kan påverka arvet och ditt barn i framtiden.

– Om du ger en gåva till ditt barn ses den som ett förskott på arv vilket betyder att summan ska räknas bort från arvet i framtiden. Om du inte vill att pengarna ska ses som ett förskott på arv kan det regleras genom att skriva ett gåvobrev, förklarar Claudia Wörmann.

Att tänka på! Väljer du att upprätta ett gåvobrev bör du tillägga att gåvan ska ses som enskild egendom. På så sätt säkerställer du att barnet får behålla gåvan även om han eller hon skulle separera eller skilja sig från en partner i framtiden.

Spara i eget namn

Även om ditt barn fortfarande är litet och en flytt ligger långt fram i tiden kan det vara klokt att börja spara tidigt.

– Det kan vara bra att spara i ditt eget namn. Om sparandet är i barnets namn får han eller hon tillgång till pengarna vid 18 års ålder. Ni kan ha tänkt att de sparade pengarna ska gå till en bostad men barnet har andra planer. Genom att spara i eget namn vet du att pengarna går till det som det var tänkt, säger Claudia Wörmann.

Även om du hjälp till med kontantinsatsen kan det ibland komma ytterligare krav från banken, tillexempel att du som förälder går in som medlåntagare. Här kan det vara bra att skriva ett regressavtal, som reglerar skuldförhållandet mellan er. Tänk på att du är solidariskt betalningsansvarig även med ett regressavtal. Det innebär att ni båda, var för sig, är ansvariga för lånet gentemot banken.

Extratips!

Om ni valt att utöka ert eget befintliga bolån för att hjälpa era barn på traven är det viktigt att ha koll på er egen skuld och amorteringsnivå, så att er egen ekonomiska situation inte blir ohållbar.

– Om ni, innan ni hjälper era barn, är belånade under 70% men hamnar över 70% efter att ni hjälpt era barn kan det bli kostsamt eftersom att det påverkar hur mycket ni ska amortera enligt amorteringsreglerna, avslutar Claudia Wörmann.

Publisert: