Tusentals kronor att hämta vid byte av bank

Två av tre har aldrig bytt bank för bolånet

Uppdaterad 2020-11-16 | Publicerad 2019-12-12

Det finns tusenlappar att hämta om man byter bank för sitt bolån.

Ändå är det knappt två tredjedelar av bolånetagarna som har gjort det, visar nya siffror från Novus.

– På några år blir det här väldigt många tusenlappar, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren från Landshypotek.

Många svenskar hade kunna spara tusenlappar på att byta bank för sitt bolån.
Förhandlar man bankerna emellan kan det vara så mycket som upp till 10 000 kronor per år, vid ett lån om tre miljoner.

En tredjedel har bytt bank

Enligt nya siffror från Novus, framtagna på uppdrag av Landshypotek, har två tredjedelar av svenskarna med bolån aldrig bytt bank.

Framför allt är det människor på landsbygden, där är siffran som inte har bytt bank 71 procent. I storstäderna är samma grupp runt 63 procent.

– Den här rapporten visar tydligt att många bolånekunder förlorar flera tusen kronor varje år för att de sitter kvar i en gammal bankrelation där de betalar onödigt hög ränta, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef på Landshypotek Bank.

Utmana banken. Två av tre har aldrig bytt bank för bolånet.

Hur ofta man funderat på att byta bank för sitt bolån skiljer sig också beroende på var i landet man bor. I vissa län, som Kronoberg, Dalarna och Södermanland, har fler än hälften aldrig funderat på att byta bank för sitt bolån under det senaste året, visar statistiken.

Skillnad på bostadstyp

– Även om många utanför storstäderna trivs bättre med sin boendesituation jämfört med storstadsbor, så är det samtidigt viktigt att man på landsbygden också tar chansen att utmana sin bank, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren och fortsätter:

– Dels för att spara pengar, dels för att ta vara på möjligheten att vara en del i en rörelse för ökad konkurrens och sunda värderingar på svensk bankmarknad.

Örebro däremot, tänker mest på sitt bolån. Endast 37 procent av invånarna svarar att de aldrig har tänkt över hur de placerat sitt lån.

Novus-siffrona visar även att det finns skillnader i hur ofta man funderar på bostadsmarknaden beroende på i vilken bostadstyp man bor.

Personer som bor i bostadsrätt svarar i högre utsträckning, 73 procent, att de tänker på frågor som rör bostadsmarknaden varje månad.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln