Nu sjunker pensionerna

Olle Lindström/TT

Publicerad 2020-03-16

Det orange kuvertet från pensionsmyndigheten färgas av coronachockad börs. Arkivbild.

Blivande pensionärer med mycket av kapitalet på börsen har störst anledning att svettas över börsens djupdykning.

Men ingen pensionssparare lär komma undan coronakraschen.

Coronachocken på aktiebörserna och samhällsekonomin kommer inte att gå pensionärer eller pensionsspararna förbi, men effekterna blir ganska olika för de olika sparformerna.

– Det är många pensioner att hålla reda på. Premiepensionen och fondförsäkringarna har redan sjunkit, nu är det sannolikt så att även de traditionella gör det också, och nästa år eller så så sjunker förmodligen den statliga pensionen också, säger Kristina Kamp, pensionsekonom på Min pension.

Flera delar

Pensionen består för de flesta av en statlig del, den klart största, och tjänstepension, inbetald av arbetsgivaren.

Den statliga pensionens storlek hänger ihop med den allmänna ekonomin i samhället, hur inkomsterna utvecklas. Med förmodligen rejält stigande arbetslöshet i coronakrisens spår kommer den allmänna pensionen att påverkas negativt.

– Men förhoppningsvis ändå inte så mycket, det hänger ihop med framtida lägre inkomsttillväxt, säger Ole Settergren, chef för Pensionsmyndighetens analysavdelning.

Blodig broms

Blir det riktigt blodigt på börsen, då slår också den så kallade bromsen till för att inte äventyra finanserna för framtida generationer.

– Men då måste AP-fonderna tappa ungefär hälften av värdet, säger Ole Settergren.

Det är inte troligt, då måste läget förvärras ännu mycket mer. Marginalerna är mycket bättre nu med flera års god värdetillväxt, jämfört med för ett antal år sedan då bromsen sänkte pensionerna, enligt Settergren.

Tjänstepensionen, för dem med premieinsättningar, förvaltas antingen som en fondförsäkring eller i en traditionell försäkring. Den förstnämnda troligtvis med en högre andel aktier, och därmed både större möjligheter till bättre avkastning, men också en högre risk.

När börsen nu kraschat med närmare 30 procent på bara några få veckor har pensionskapitalet gröpts ur ordentligt, åtminstone på kort sikt.

Bra för ränteportföljen

Den som däremot har pengarna förvaltade hos några av de större pensionsbolagen, som exempelvis Alecta eller AMF, med traditionell försäkring, blir fallet mindre dramatiskt eftersom mycket av pengarna ligger i räntepapper och fastigheter.

– Värdet på vår ränteportfölj stiger nu när räntorna faller, säger AMF:s kapitalförvaltningschef Thomas Flodén.

Det är ingen större fara för spararnas pensionskapital förvaltat i traditionell försäkring, även om det också påverkas, enligt Flodén.

– Det sparandet faller inte lika mycket, säger Flodén.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu