Bitcoin slår nya rekord

Uppdaterad 2018-04-20 | Publicerad 2017-10-13

Kryptovalutan bitcoin fortsätter att sätta nya rekord och nådde som högst 5 856 mot dollarn under fredagsmorgonen. Men flera experter varnar för en bubbla.

Under torsdagen passerade bitcoin för första gången 5 000 mot dollarn, och sedan dess har uppgången bara fortsatt. Som mest har valutan under fredagen varit värd 5 856 dollar, för att sedan sjunka till omkring 5 600 dollar.

Bitcoin dippade rejält i början på september och sjönk på ett par veckor från knappt 5 000 dollar till drygt 3 000, efter att kinesiska myndighetsbeslut och kritiska uttalanden från Wall Street-höjdare.

Nästan 500 procents ökning

Men sedan dess har alltså kryptovalutan haft en explosionsartad utveckling. Och sett över hela året har ökningen varit extrem – i januari låg värdet på cirka 1 000 dollar, och har alltså ökat med nästan 500 procent sedan dess.

En förklaring till återhämtningen och rekordsiffrorna i oktober är rapporter om att Goldman Sachs funderar på att erbjuda handel med bitcoin. Rykten om att Kina funderar på att lätta på sina restriktioner har också bidragit.

Men huvudförklaringen kan helt enkelt vara att investerare söker sig till en marknad som genererat vinster som överstigit alla andra valutor, varje år sedan 2010.

”Vill vara del av det”

– Folk vill helt enkelt vara en del av det, säger bankmannen Ryan Nettles till Reuters.

Han är chef för FX trading och marknadsstrategi på den schweiziska banken Swissquote, som lanserade bitcoin-handel för två månader sedan. Enligt honom har intresset från banker, hedgefonder och börsmäklare varit större än väntat.

– Intresset kommer vekligen från mediahypen, säger han.

Putin varnar

Botcoinrusningen har samtidigt fått flera experter att varna för en bitcoin-bubbla. Världens länder reagerar också olika på utvecklingen. Ryssland har liksom Kina intagit en skeptisk hållning till kryptovalutan, och president Vladimir Putin krävde tidigare i veckan regleringar, av rädsla för att bitcoin används för att tvätta pengar och finansiera terrorism.

Andra länder har varit mer öppna, till exempel Japan som överväger en egen virtuell valuta. Även svenska Riksbanken undersöker möjligheten att införa en e-krona.

Följ ämnen i artikeln