Rysk olja väller in – trots miljökritik

Tobias Österberg/TT

Publicerad 2020-02-10

Preem importerar mycket råolja från Ryssland. Arkivbild.

Trots miljökritik fortsätter Sverige att importera råolja i stor omfattning från Ryssland.

Förra året handlade det om nästan en tredjedel av all import, visar nya siffror.

En sammanställning som statliga Energimyndigheten gjort för TT:s räkning visar att förra året stod Ryssland för 27 procent av all råolja som importerades till Sverige.

Siffran befäster visserligen den minskning som har skett under de senaste åren från mer än hälften (51 procent) 2011. Samtidigt betyder det att Ryssland fortsatt är en av de tre stora aktörerna där övrig import främst sker från Norge (41 procent) samt Nigeria (12 procent).

Importen är dock ifrågasatt, bland annat ur miljöhänseende.

Så sent som förra året avslöjades att förorenad olja från en rysk pipeline nått Vitryssland som i sin tur stoppade flödet till den europeiska marknaden. Då handlade det om det giftiga frätande ämnet dikloretan (etylendiklorid).

– Sedan tidigare har det även handlat om stora oljeläckage i Sibirien. Vi har inga uppgifter att det försämrats men heller inte förbättrats, säger Per Östborn, drivmedelsansvarig på Gröna bilister.

Marginell förändring

Han ser även ytterligare frågetecken, då inte bara utifrån miljön:

– Ur ett energisäkerhetsperspektiv är det inte så bra att göra oss beroende av oljeförsörjning från en auktoritär stat som ibland talar mot Sverige. Tyvärr finns det dock inte så många alternativ att välja på.

Sveriges största drivmedelsbolag, Preem köper i snitt in 400 000 fat råolja varje handelsdag. Preliminära siffror för 2019 visar på en geografisk fördelning där Ryssland står för 41 procent, det är en marginell förändring – en procentenhet – jämfört med föregående år.

– Vi köper råolja utifrån att det ska passa till de produkter vi gör. Råoljan ser inte likadan ut från olika underjordiska oljekällor utan har olika sammansättning och vi producerar för att möta kundernas efterfrågan, säger Malin Hallin, hållbarhetschef på Preem och fortsätter:

– Vi vet att Nordsjöoljan har en bättre hållbarhet. Ryssland är en högre risknivå men sammantaget är det en acceptabel risknivå och vi följer UD:s rekommendationer. Det finns andra länder och bolag som vi väljer bort och som vi inte vill göra affärer med, säger hon utan att vilja precisera närmare.

Ställer krav

TT: Men kan ni göra påtryckningar när det gäller ryskt miljöarbete?

– Vi ställer krav på leverantörerna. Vi jobbar med stora börsnoterade bolag som i sig har hållbarhetsrapporter och som vi kan granska. Vi ser också en positiv trend med sjunkande antal oljespill och att de jobbar ännu mer med översyn av pipelines.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu