Coronaviruset fick USA att sänka styrräntan

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Publicerad 2020-03-03

Centralbankschefen Jerome Powell. Arkivbild.

USA:s centralbank sänker styrräntan med 0,5 procentenheter för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av coronautbrottet.

– Marknaden krävde i princip det här, säger sparekonomen Frida Bratt som däremot inte tror att beskedet leder till en omedelbar sänkning av styrräntan i Sverige.

Federal Reserve sänker styrräntan med 0,5 procentenheter till ett spann på 1,0–1,25 procent. När beskedet kom på tisdagseftermiddagen, svensk tid, vände USA-börserna upp omkring en procent, men pekade snart nedåt igen när analytikerna började oroa sig för att beslutet inte skulle ge önskad effekt, skriver Reuters.

Stockholmsbörsen, som redan före beskedet låg på knappt två procent plus, steg till tre procent men dalade sedan något, precis som i New York.

Federal Reserves chef Jerom Powell säger på en presskonferens att den amerikanska ekonomin är stark, men att det är mycket oklart vilka ekonomiska konsekvenser som virusutbrottet kommer att få framöver. Powell säger också att han tror att sänkningen innebär en betydande stimulans för ekonomin.

– Vi såg att det utgjorde en risk för utsikterna för ekonomin och valde att agera, säger Powell enligt Reuters.

"Marknaden krävde detta"

Sparekonomen Frida Bratt på Nordnet beskriver sänkningen som en krisåtgärd för att undvika att virusutbrottet förvandlar den redan pågående globala avmattningen till en fullskalig recession.

– Marknaden krävde i princip det här, den satte allt hopp till att Fed skulle rycka ut. Det var därför vi såg att börsen gick upp i går framför allt i USA, på förhoppningen om att styrräntan skulle sänkas, säger Bratt till TT.

– Det är motiverat på så sätt att coronaviruset kommer att slå mot tillväxten. Vill man hålla ekonomin under armarna är det en åtgärd att ta till.

Beslutet kan leda till konsekvenser för svenska Riksbanken, enligt Bratt.

– Riksbanken är ingen isolerad ö som kan agera helt på eget bevåg, utan måste nästan följa i Feds spår mer eller mindre. Det ökar sannolikheten för att Riksbanken agerar, även om jag tror att köp av svenska statsobligationer ligger närmare till hands än en sänkning av styrräntan.

"Ingjuta viss framtidstro"

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist säger att sänkningen är "en väldigt stark signal" eftersom den både är stor och genomförs mellan två ordinarie möten.

– Jag tror att det handlar mycket om att utgjuta lite mindre pessimism i aktiemarknaden. Det aktieprisfall som vi hade i förra veckan kan i sig sätta en snöboll i rullning, inte bara att investerare på aktiemarknaden tappar framtidstro utan också att hushåll och företag börjar färgas av börsfallen, säger Bergqvist till TT.

– Kan räntesänkningen bidra till att ingjuta viss framtidstro är det också någonting som kan hjälpa ekonomin på traven.

TT har sökt Riksbanken som inte vill kommentera den amerikanska räntesänkningen.