Stockholmsoro slår mot fjällbostäder

Uppdaterad 2018-07-10 | Publicerad 2018-02-24

Antalet fjällbostäder som är till försäljning rusar. Och på vissa håll är prisraset över 20 procent.

– Jag tror att det beror på Stockholm, säger Cecilia Hemer Eliasson, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Åre.

Under december 2017 och januari 2018 var snittpriset på en fjällbostad 2,3 miljoner kronor, en nedgång på 6 procent jämfört med året innan, enligt siffror från Hemnet.

Samtidigt rusar utbudet på fjällbostäder jämfört med förra året. I Sälen låg 201 objekt till försäljning under december och januari den här säsongen. Det är en uppgång med 103 procent – över en fördubbling – jämfört med tidigare säsong.

Längre försäljningstider

Motsvarande siffror i Åre var 121 objekt, upp 46 procent jämfört med året innan.

– Det tar lite längre tid innan lägenheter, fritidshus och villor säljs nu, säger Hemer Eliasson.

Enligt Hemer Eliasson var försäljningstiden förra året mellan två och tre veckor för ett objekt i Åre. Nu kan en försäljning ta en månad eller mer.

– Det förklarar kanske att utbudet blir högre, säger Hemer Eliasson.

Hon gör bedömningen att marknaden är trögare i Åre till följd av situationen i Stockholm. Vid nyproduktionsförsäljningar i den jämtländska fjällmetropolen kommer 90 procent av kunderna från Stockholm.

– De är oroliga för att i Stockholm är det en osäker marknad. Och då tror de att det är likadant här, säger Hemer Eliasson.

Däremot tror mäklaren i Åre att det utökade amorteringskravet som kommer den 1 mars inte spelar in.

– Jag har inte hört någon nämna amorteringskrav. Jag tror inte att vi påverkas lika mycket av det eftersom vi inte har lika mycket förstagångsköpare, säger Hemer Eliasson.

Splittrad prisbild

I Sälen har priserna rasat med 21 procent jämfört med 2016/2017. I Åre är det en uppgång på 14 procent.

– Min spontana känsla är att vi inte har märkt av någon prissänkning utan vi har ungefär samma priser som föregående år, säger Cecilia Hemer Eliasson.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu