Så många skvallrar när grannen hyr ut olovligt

Publicerad 2018-06-14

Olovlig uthyrning - det skulle många grannar skvallra om.

Studier, arbete på annan ort, provboende med sambo eller en vilja att tjäna några extra slantar. Det finns många anledningar att hyra ut en bostadsrätt i andrahand. Men se till att du gör det rätt, annars kan det bli jobbigt - och det finns grannar som skvallrar.

Hur reagerar människor om de upptäcker att grannen hyr ut sin bostad - utan tillåtelse? Enligt Sveriges Bostadsrättsrapport, som Gfk Norm genomfört på uppdrag av SBC, Sveriges bostadsrättscentrum, skulle hela 38 procent höra av sig till bostadsrättsföreningen.

– Det kan bero på att man är mån om att bo i en bra fastighet. Eller så kan det bero på rädsla, att man vill ha koll på vilka som rör sig i fastigheten, säger Monika Jukic, Chefsjurist på SBC.

Endast 15 procent av de 1 000 tillfrågade skulle prata med den granne som bryter reglerna, och 17 procent skulle inte göra någonting alls åt grannens uthyrning.

Krävs tillstånd

För att få hyra ut en lägenhet i andrahand finns det krav, bland annat krävs styrelsens tillstånd. Om reglerna inte efterföljs kan det bli konsekvenser.

– Det finns ett regelverk som säger att man har rätt att hyra ut sin bostadsrätt om man har ett skäl, som att studera, jobba på annan ort eller om lägenheten är svår att sälja, säger Monika Jukic.

Om man inte har ett skäl för sin uthyrning är det fortfarande inte omöjligt att få den beviljad, men då är det upp till föreningen. Men om uthyrningen sker utan tillstånd, och detta upptäcks, kan regelbrottet leda till försäljning.

– Först får man en varningsskrivelse. Om man inte rättar sig efter den skrivelsen kan man sägas upp.

Vill tillåta längre uthyrning

Trots denna vilja att skvallra på sina grannar är det många av personerna i undersökningen som tycker att det alltid bör vara tillåtet att hyra ut en bostadsrätt, oavsett tidsspann. Nästan var tredje person anser detta, medan endast 12 procent över 65 tycker att det alltid ska vara okej att hyra ut. 41 procent av de över 65 tycker dock att det ska vara okej att hyra ut en bostadsrätt under en period på sex månader eller kortare.

– Många föreningar har varit tvungna att ta ställning till kortare uthyrningar. Det är inte ovanligt att man hyr ut sin bostadsrätt utan lov, säger Monika Jukic.

Så skulle svenskarna agera om grannen hyrde ut olovligt

  • Vända sig till föreningen direkt: 38 procent
  • Avvakta men hålla den berörda lägenheten under uppsikt: 21 procent
  • Inte göra någonting: 17 procent
  • Prata med grannen som hyr ut sin lägenhet: 15 procent
10 sätt att tjäna pengar på ditt hem under
semestern