Blufföretag lurar företag med enkät

Uppdaterad 2018-07-10 | Publicerad 2017-10-12

Blufföretaget Företagsopinion skickar ut opinionsundersökningen.
Men skriver man sedan på – krävs man på nästan 7000 kronor.
– Jag blev mest förbannad, säger Henrik Lindblom Öhlin, som är en av de drabbade.

Flera företagare har hört av sig till Aftonbladet och berättat om att de fått ett utskick i brevlådan från Företagsopinion.

Företaget utger sig för att samla in svar till en enkät om arbetsmarknad, migration och invandring.

Men i själva verket är de ute efter att få folk att skriva på ett dyrt avtal.

Liknar Försäkringskassan

Henrik Lindblom Öhlins fru är en av dom som fick det här. Han märkte dock direkt att det var någonting lurt och googlade företaget.

– Jag blev mest förbannad. Alla förstår inte att de ska köpa någonting. Det är ett ganska bra sätt att lura folk på. Det är fullt med text i typ typsnitt tio och en hel A4. Det är nog få som läser hela den avtalstexten, säger han.

Undersökningen är dessutom väldigt lik myndighetspost i form av layout och i det här fallet färgerna,

– Det ser ut som Försäkringskassan, säger Lindblom Öhlin.

I brevet står det att det har skickats till alla registrerade företagare, vilken region man tillhör och ens personnummer.

– Sedan ser det ut som en ifyllnadsblankett med frågor som ”Kan ni tänka er att erbjuda nystartsjobb?” Det är klassiska frågor.

Har lurats även tidigare

När man väl skrivit på förbinder man sig att betala en årskostnad på 6395 kronor.

Men det här är inte första gången som Företagsopionion är i farten under samma flagg. Senast var i slutet av sommaren. Men faktum är att bolaget, som är estniskt, även har figurerat under namnen Bolagsupplysningen och Nummerupplysningen.

Sedan i somras finns Företagsopinion med på Svensk handels varningslista. Dom består nämligen av den absoluta majoriteten av bluffakturor som figurerar i dag.

– De trycker till med rejäla utskick vilket gör att många drabbas på en gång. Blanketterna ser ut att komma från någon forskningsenhet eller myndighet, vilket gör att de drabbade lätt går på det här i tron om att de gör en god gärning, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk handel.

”Behöver inte betala”

Enligt Svensk handel är det här direkt vilseledande och ett bluffspel. Men det är däremot inte olagligt. Det finns bara ett sätt att komma åt det.

Det första är att inte skriva på. Har man hunnit skriva på och fått en faktura i brevlådan ska man bestrida den.

– Man anger vilken faktura man ska bestrida och varför. Oftast pratar vi om att man blivit vilseledd. Sen ska man stå på sig och inte betala. Har man väl bestridit på rätt sätt och sparat underlaget är risken för att hamna hos kronofogden borta, säger Geijer.

För Företagsopinion lär inte vilja driva ärendet vidare till domstol.

– För de har inget case. De vet att de förlorar i domstol. Man ska inte vara rädd. Man ska våga stå på sig. Man behöver inte betala om man blivit lurad. Tyvärr finns det ett gäng som också betalar för de blir av med problemet men då föder de bara den här typen av kriminalitet. Bästa sättet är att svälta ut dom. Polisen kan inte reda ut det här. Vi måste faktiskt göra jobbet själva, säger Geijer.

Henrik Lindblom Öhlin agerade med en egen motattack.

– Jag skickade tillbaka deras svarskuvert utan något i det. De får i alla fall betala portot. Så har man gjort något i alla fall, säger han.

– Och så kan man alltid för skojs skull använda deras mejladress för varje nyhetsbrev man skriver på.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln