Nu höjer Arla mjölkpriset

Uppdaterad 2018-08-01 | Publicerad 2017-06-22

Arla höjer mjölkpriset till alla sina bönder i Europa.

Efter de rekordlåga nivåerna höjer nu Arla mjölkpriset.

Men bristen på grädde och smör ställer till det.

– Det är jätteviktigt att vi bryter den här trenden av minskad produktion, säger Arlas presschef Erik Bratthall.

Från och med den 1 juli höjer Arla mjölkpriset med 18,7 öre per kilo. Då kommer de svenska bönderna få 3,43 kronor per kilo, men priset är detsamma för alla bönder i Europa.

Höjningen innebär att mjölkbönderna får närmare sex procent mer betalt jämfört med vad de tjänar i dag. De flesta matkedjor kommer inte att höja mjölkpriset i samband med Arlas prishöjning till bönderna.

Mjölkpriset har varit nere på rekordlåga nivåer under en längre tid. Förra året var det så lågt som 2,3 kronor.

– Det ställde till med oerhörda problem för våra bönder, säger Erik Bratthall, presschef på Arla.

Vänt negativ trend

Smör och mjölk har inte varit lika eftertraktat den senaste tiden. Men nu har trenden vänt.

– Plötsligt efterfrågas smör och feta produkter som grädde och ost. Efterfrågan på de här produkterna har gått upp radikalt och marknadspriset på smör har skenat. Det har gått upp med 23 procent och det måste såklart ha effekt på det pris som vi kan betala till våra ägare. Allt hänger ihop med utbud och efterfrågan, säger Erik Bratthall.

Men ett stort problem är att det är brist på både grädde och smör. Av de produkter som Arla säljer kommer 91 procent från svenska råvaror. Resterande nio procent importeras.

Produktionen har minskat kraftigt

Erik Bratthall menar att just importerat smör och grädde ökar.

– För oss är det ett problem. Arla kan inte leverera den mängd svensk grädde som kunderna efterfrågar. Samma situation ser vi i Europa just nu när det gäller smör.

De senaste tio åren har mjölkproduktionen i Sverige minskat med 15 procent, medan den i stället har ökat i grannländerna.

Genom att höja mjölkpriset hoppas Arla att produktionen ska få ny kraft.

– Med de här ökade priserna som vi kan betala våra mjölkbönder hoppas vi att de vågar investera och att mjölkproduktionen kommer igång igen. De svenska bönderna behöver konkurrenskraftiga medel för att kunna konkurrera med den ökade importen. Det är jätteviktigt att vi bryter den här trenden av minskad produktion.

Följ ämnen i artikeln