Turistbranschen kan tappa hundratals miljarder

Henning Eklund/TT

Publicerad 2020-03-08

De kinesiska turisterna i Thailand blir färre. Arkivbild.

Turismen är en av de sektorer som drabbas hårdast av coronaviruset. FN-organet WTO räknar med att branschens intäkter kan minska med 470 miljarder kronor under året. I Sverige är den största rädslan att utbrottet håller i sig till sommaren.

I början av året räknade världsturismorganisationen WTO med att antalet turister skulle öka med mellan tre och fyra procent under 2020. Sedan utbröt vad som kallades "en virusburen, okänd form av lunginflammation" i kinesiska Wuhan och allt förändrades. Efter att coronaviruset blivit samtalsämnet runt alla fikabord räknar WTO nu med att antalet turister i stället kommer att minska med mellan en och tre procent under året.

Om prognosen slår in blir det första gången sedan 2009 som turismen minskar. I rena pengar kommer utvecklingen kosta branschen mellan 282 och 470 miljarder kronor, spår WTO. Värst drabbas Asien, där minskningen enligt FN-organets prognos blir mellan nio och tolv procent.

Thailand drabbas hårt

Störst konsekvenser blir det i länder där turismen är en viktig del av ekonomin och där de kinesiska turisterna är många. Ett exempel är Thailand, där antalet utländska besökare minskade med 40 procent under februari.

I Sverige är nedgången ännu inte alls så stor. Så här långt syns virusoron främst genom att gruppbokningar avbokas eller skjuts på framtiden.

– Enskilda företag drabbas, men effekterna har hittills varit begränsade eftersom det är lågsäsong för turismen, säger Jonas Siljhammar, vd på besöknäringens arbetsgivarorganisation Visita.

"Stora negativa konsekvenser"

De hårdast virusdrabbade länderna, Kina och Italien, kvalar in på plats åtta respektive tio sett till det antal gästnätter som medborgare därifrån tillbringade i Sverige under förra sommaren. I topp finns våra nordiska grannar samt Tyskland och Nederländerna.

– Effekterna av viruset kan givetvis få stora konsekvenser för branschen om utbrottet blir utdraget i tid, det vill säga under högsäsongen i sommar, och/eller blir stort i de delar av världen varifrån turismen till Sverige är stor, säger Jonas Siljhammar.

TT: Hur drabbas branschen i så fall?

– Minskat resande och oro som leder till färre bokningar och avbokningar innebär stora negativa konsekvenser för vår näring på sikt. Men det är för tidigt för att dra några långsiktiga slutsatser, säger Jonas Siljhammar.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu