Rekordras på börsen efter flygstoppet

Uppdaterad 2020-03-17 | Publicerad 2020-03-12

USA:s president Donald Trump skulle lugna den oroliga finansmarknaden.
Resultatet blev det största raset någonsin på Stockholmsbörsen.

– Amerikanarna trodde nog länge att de skulle klara sig. Nu har det gått upp för dem att de inte alls kommer att göra det, säger Martin Guri, chefsstrateg på analysfirman Kepler Chevreux.

Finansmarknaden reagerade omedelbart på beskedet att USA stoppar flygtrafiken från Europa. När de europeiska börserna öppnade i morse störtdök de. Och när handeln på Wall Street drog igång på eftermiddagen svensk tid blev det ett rent blodbad.

Största raset någonsin

I Stockholm föll börsen föll 11,14 procent. Det är det största enskilda börsraset någonsin.
– Stockholmsbörsen följer bara med Europa. Och Europa tar höjd för att den amerikanska börsen troligtvis kommer att fortsätta ner, säger Martin Guri.

På några få veckor har Stockholmsbörsen därmed backat drygt 28 procent. Hittills har mer än 2 000 miljarder kronor gått upp i rök. Och det mesta talar för att börsoron håller i sig ytterligare några veckor.
– Det är väldigt tekniskt drivet. Det handlar inte bara om att folk är oroliga.
– För varje nedgång så blir det mer och mer finansiella produkter som måste säljas. Man kan säga att det är ett nätverk av finansiella instrument som hänger ihop, så att en nedgång föder en nedgång som föder en nedgång. Och just nu är vi mitt uppe i det här.

Börsen rasade under torsdagen.

I Kina har nu smittspridningen kulminerat efter massiva insatser för att stoppa epidemin. Samtidigt ökar den snabbt i Europa och USA.
– Om man tittar på utvecklingen i Kina så verkar det vara så att antalet nya fall stiger i 40-45 dagar innan den klingar av. De första 20-25 dagarna går det spikrakt uppåt. Vi är mitt i den processen i Europa nu. Och den har precis börjat i USA. Nu börjar amerikanarna förstå att det här kommer att bli mycket värre innan det blir bättre.
I land efter land lanseras nu stimulanspaket för att hantera de ekonomiska konsekvenserna av pandemin.

Den engelska riksbanken har sänkt styrräntan och den Europeiska centralbanken, ECB, stödköper obligationer för 120 miljarder euro.
Samtidigt kommer nu siffror som visar hur hårt coronaviruset har slagit mot den kinesiska ekonomin. Exempelvis sjönk bilförsäljningen i Kina med hela 79 procent under februari.

– Det där är historia. Det intressanta med Kina är att smittspridningen är på väg ner. Och när folk kommer ut på gatorna igen så kommer de att köpa de där bilarna de inte köpte i februari.
– Så all eftersläpande statistik från Kina är i det här läget helt ointressant. Jag räknar med att alla siffror kommer att gå rakt upp i taket om ett par månader. Och lagom till att alla subventioner och stöd kickar in så kommer det att ske i Sverige också.

– Jag skulle säga att det värsta är över inom någon månad. Och när det vänder så kommer det i stället att vara dagar då börsen går upp sju procent.

PODD Kan coronaoro och kollapsat oljepris leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om ekonomi med Jonas Ekblom.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln