Så blir du en ekonomista – och tar tillbaka kontrollen över din ekonomi

Publicerad 2024-04-18

Artikeln innehåller annonslänkar

Känner du, likt många andra, stress och osäkerhet kring din privatekonomi?

Då är det hög tid att ta tillbaka kontrollen och faktiskt få reda på vad du lägger pengar på – och på vilka punkter du kan spara in.

Scrolla ner och läs mer!

Ordet Economista har varit ett begrepp inom ekonomisfären under några år och populariserades för många genom Isabella Löwengrips och Pingis Hadenius bok med samma namn.

I korta drag är en ekonomista någon som tar kontroll över sin privatekonomi och genom det ökar sin ekonomiska frihet och minskar stressen som många känner över pengar. Begrepp syftar generellt på unga kvinnor som historiskt sett haft mindre insyn i ekonomin men som nu vill bli mer självständiga och ta ett aktivt grepp om sin privatekonomi.

Men hur börjar man ens med att få kontroll över sin ekonomi? Vi tipsar om hur du kan tänka och vad du själv kan ta tag i för att få stenkoll över dina inkomster och utgifter – för att fortsätta 2024 med bravur!

ANNONS

Skriv ner samtliga inkomster och utgifter

Det första steget må låta självklart, men kan för många faktiskt vara det svåraste steget: att skriva ner samtliga inkomster, såsom bidrag, lön och allt däremellan, och samtliga utgifter. En vanlig riktlinje är att cirka 10% av din inkomst ska gå till sparande. Även denna punkt bör finnas med som en fastutgift så att du inte glömmer det.

Det behöver inte göras med avancerade medel, utan du kan skriva ner alla uppgifter med papper och penna. Annars finns det även flertalet appar som enkelt låter dig skapa en budget och översikt av din ekonomi.

När du sammanställt alla punkter kan du därefter se svart på vitt vad du har att röra dig med varje månad.

Avsluta onödiga abonnemang

Det brukar uppdagas att man sitter på onödiga abonnemang och tjänster när man ser över sina utgifter. Dessutom upptäcker man ofta hur dyra vissa abonnemang och försäkringar kan vara.

Avsluta de du inte använder så ofta och se dig runt hos olika aktörer om du kan få en bättre deal någon annanstans. Exempelvis kan försäkringar täcka exakt samma saker men skilja stort i pris hos olika företag. Så se till att jämföra olika företag och se vilka som kan ge dig mer attraktiva villkor och förmåner, och säg upp exempelvis streamingtjänster som knappt används.

Sätt upp tydliga sparmål

Har du inte ett månadssparande kan det vara klokt att påbörja ett. Även om du endast kan spara en liten peng varje månad är det bättre än ingenting alls!

Det kan dock vara svårt att sätta igång om man inte har ett visst mål att sträva efter. Målet kan vara allt från en gedigen semesterkassa, ditt drömbröllop eller helt enkelt en specifik summa som ska täcka oväntade händelser.

Så ta dig en funderare och tänk på vad just du vill spara ihop till. Ett tips är att även sätta upp delmål. Det kan nämligen fungera som en morot att fortsätta.

Tänk även på att spara på ett konto med hög sparränta! På så sätt tjänar du pengar på sparandet utan någon ytterligare ansträning från ditt håll, och vem vill inte göra det?

Se över dina lån

Sitter du på dyra blancolån, eller försöker du fortfarande betala av det dyra lånet du råkade ta som ung? Sådana lån är ofta riktigt dyra och bör prioriteras att betala av först. Många ser det som en milstolpe i livet att ha betalat av studielånen, men det lånet har ofta mer förmånlig ränta och behöver inte betalas av lika fort som andra lån. Prata med din bank och se om du har möjlighet att ta ett såkallat hopbakslån med lägre ränta, det kan visa sig förmånligt.

Det kan även vara klokt att se över ditt bolån. Många banker börjar äntligen sänka sina rörliga boräntor, vilket kan spara dig tusenlappar varje månad. Då ett bolån är såpass stort kan en liten procentuell sänkning ge dig mer pengar att röra dig med varje månad. Så se till att jämföra olika banker och se om någon kan ge dig bättre villkor.

Det kan även vara klokt att tala med din bank om någonting förändrats i din privatekonomi. Har du exempelvis blivit sambo, fått en löneökning eller kopplat fler tjänster till banken? Då kan din nuvarande bank vara villiga att se över din ränta. Glöm inte att justera din budgetering om dina utgifter minskas!

Följer du dessa steg får du bättre insyn i vad du lägger pengar på och hur mycket du drar in – vilket ger dig en god start för att minska din oro och få en hälsosam ekonomi.

ANNONS

Publisert: