Krissituation inom handeln: ”Riktigt illa”

Svensk Handel: Tappar upp mot 80 procent

Publicerad 2020-03-18

Reseindustrin och hotellbranschen är i fritt fall.
Nu ropar även handeln efter hjälp, i coronakrisens kölvatten.
– Det är riktigt illa, säger Svensk Handels vd Karin Johansson.

Många branscher kippar efter andan mitt i coronakrisen. En av dem är handeln, som nu räknar med storvarsel.

– Det är tufft med mycket varsel och många som förlorar timmar. Det är många företag som har det tufft, säger Jens Lundberg, pressinformatör på Handels.

De senaste veckorna har allt fler ansökt om medlemskap i facket och ansökningarna till a-kassan skjutit i höjden. Men situationen för medlemmarna skiljer sig enormt, enligt Jens Lundberg.

– Vissa delar av handeln är väldigt pressad, främst dagligvaruhandeln. Där är många oroliga för att bli smittade och frustrerade över situationen med hamstring. I den andra delen är folk rädda för att förlora jobbet, säger han.

”Det kan rädda mångas anställningar”

För att lindra situationen har Handels och Svensk Handel tecknat ett avtal om korttidspermitteringar, den lagstiftningen som staten gått in med och som förenklat innebär att anställda går ned i arbetstid med bibehållen lön.

– Det kan rädda mångas anställningar, säger Jens Lundberg.

Handels efterfrågar också en förändring av a-kassan för att öka säkerheten för medlemmarna.

– Många jobbar inte tillräckligt mycket för att kvalificera för a-kassan. Vi vill att kraven ska sänkas för att fånga upp fler anställda, det behövs.

Sergels torg i Stockholm gapar tomt.

”Tappar 80 procent”

På arbetsgivarorganisationen Svensk Handel beskriver man läget som kritiskt.

– De finns de som vittnar om att de tappar upp mot 80 procent av sin försäljning, säger vd:n Karin Johansson.

Allra värst är situationen i Stockholms innerstad. Stora varuhus har vittnat om 70 procent försäljningstapp, enligt Karin Johansson.

– Vi märker att ju mer glesbefolkat det är desto mindre sviker kunderna. De är ute och rör på sig på ett annat sätt än i storstäderna.

Kommer vi få se konkurser?

– Ja, det är jag övertygad om. Vi ska komma ihåg att det här är en bransch som har varit i omstöpning under en tid. Det här kommer naturligtvis skynda på den transformationen av handeln.

Behöver tillfället hyresstopp

Många aktörer bara har dagar kvar innan de helt går under. Nu kräver Svensk Handel krisåtgärder.

– När kunderna uteblir är det omöjligt att för handeln att fortsätta att betala lika höga hyresnivåer som tidigare. För att rädda butikernas överlevnad skulle vi behöva ett tillfälligt hyresstopp.

Fastighetsägarna skriver på sin sajt att de vidtar åtgärder i den krisande situationen, och kommer med en rad förslag till sina medlemmar.

Bland annat att förskottsbetalning för hyra kan ändras från kvartal till månad och att öppettider i köpcenter och gallerior kan anpassas efter de behov som ger kunder och hyresgäster möjlighet att minska sina direkta kostnader.

Svensk Handels vd Karin Johansson.

PODD Corona – det kan vi lära från tidigare pandemier

I dagens avsnitt av Aftonbladet Daily blickar vi bakåt mot tidigare pandemier och frågar oss om de kan lära oss något om hur vi ska hantera coronaviruset. Gäst är Fredrik Elg.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu