Experten: Så sparar du bäst baserat på din ålder

Publicerad 2024-04-08

Artikeln innehåller annonslänkar

En av få positiva effekter av de höga räntekostnaderna är att skatteåterbäringen förväntas bli rekordstor för många hushåll i år.

Och vad passar då bättre än att rivstarta ditt sparande när pengarna trillar in på kontot?

Vi har pratat med Hypotekets sparekonom Claudia Wörmann som berättar om de bästa sparformerna för din ålder.

Om du var en av dem som deklarerade 3 april och inte gjorde några ändringar kan du få din skatteåterbäring redan 9 april. För många är återbäringen ett välkommet tillskott i plånboken då den kan ge en chans att komma ikapp med sparandet igen.

Så varför inte spara på det sätt som faktiskt passar din livssituation och på så sätt ge sparandet en rejäl chans att växa sig så stort som möjligt?

Nedan hittar du Claudia Wörmanns bästa tips på hur du kan få ditt sparande att växa ordentligt – se hur just du ska spara!

ANNONS

Generella spartips

– Skatteåterbäringen kan bli en kickstart och kan bidra till att motivera till ännu mer sparande. Vissa personer triggas mer av sparmål än av att spara för sparandets skull. Känner du igen dig i det kan det vara bra att sätta upp mål och konkreta delmål. Tänk på att ett litet sparande är bättre än ingenting alls, förklarar Claudia Wörmann.

Hon berättar även att det kan vara klokt att satsa på en stående överföring till ett sparkonto med ränta om du har en regelbunden inkomst.

– Det går att binda sina pengar, även om räntan gått ned något den senaste tiden, och då få högre ränta. Det är enkelt att jämföra sparkonton med varandra och det lönar sig att välja sparkonto hos någon annan än där man har sitt lönekonto. Har du inget sparande alls idag är det viktigaste att spara till en buffert för oförutsedda händelser som kostar pengar. Storleken på bufferten varierar beroende på din livssituation, hur du bor och vad du har för övriga kostnader. Du kan börja med att räkna ut två månaders omkostnader och ha den summan som ett mål för din buffert, berättar Claudia Wörmann.

Sparande i 20-årsåldern

– Bor du fortfarande kvar i föräldrahemmet och har fått ditt första arbete? Då finns bra möjligheter att spara. Ofta har personer i unga år, som ännu inte flyttat hemifrån, inga större boendeutgifter. Många i den här åldern behöver spara disciplinerat för att på sikt ha råd att flytta hemifrån. Kontantinsatsen (15 procent) för en bostad som kostar 1,5 miljoner kronor är 225 000 kronor. Lyckas man som ung spara 4 000 kronor i månaden kan man spara ihop till hela kontantinsatsen på knappt fem år, säger Claudia Wörmann och fortsätter:

- Först när man står där och har flyttat hemifrån och ska bära alla sina egna kostnader kan man komma till insikten att det där med att bo i föräldrahemmet var väldigt bra. En fast inkomst i kombination med låga boendekostnader kan gynna ditt sparutrymme på ett sätt som kanske aldrig mer kommer tillbaka, i alla fall inte på lång tid. Det kan vara bra att tänka på som ung.

Sparande i 30-årsåldern

– Har man ännu inte etablerat sig på bostadsmarknaden i 30 årsåldern är sparandet till en egen bostad nog det mest angelägna. Har man egen bostad, oavsett bostadsform, är det viktigt att ha ett buffertsparande för bostaden. Bufferten ska nu, förutom trasiga glasögon och ny bilruta, även täcka oförutsedda kostnader kopplade till hemmet. I den här åldern kan det också börja bli dags att komma igång med ett månatligt pensionssparande, säger Claudia Wörmann. 

Sparande i 40 till 50-årsåldern

– Tänk på att ju äldre barnen blir desto dyrare blir det och ibland kan det finnas behov av att öka buffertsparandet. Finns det utrymme i ekonomin så är det ett bra tillfälle att utöka pensionssparandet. Här kan man också fundera på att börja spara till sina barns framtid. Jag tror att en del kan känna sig som sämre sortens föräldrar för att de inte kan spara till barnens framtid, som man kanske tror att alla andra kan göra. Till dem säger jag att strunta i det dåliga samvetet, det ordnar sig ändå, berättar Claudia Wörmann.

Sparande i 60-årsåldern

– För många föräldrar ljusnar privatekonomin när barnen flyttat ut och står på egna ben. Det är också nu som många börjar räkna på hur ekonomin kommer att se ut när man går i pension. Saknar man sparande är det inte för sent, tänk både kort- och långsiktigt. Förutom buffertsparande och pensionssparande kan du förbereda dig på att bli pensionär. Kan du lösa bort lån, sälja bostaden och flytta till en billigare så  kan det vara smart att göra det nu, innan du går i pension. Räkna noga på vad det innebär att gå i pension vid olika ålder, det kan skilja många tusenlappar per månad, avslutar Claudia Wörmann.

ANNONS

Publisert: