Danska stugköpare fortsätter lämna Sverige

Uppdaterad 2017-09-18 | Publicerad 2017-03-25

Svenska stugor är mest attraktivt bland norrmännen.

Det brukar krylla av danska intressenter på svenska torpen.
Men för fjärde året i rad minskar det danska ägandet av fritidshus i Sverige – och norrmännen seglar i topp.
– Det norska ägandet fortsätter bara att öka, säger Rein Billström på SCB.

Förra året gick norrmännen om danskarna. Norge blev då den största utländska ägaren av fritidshus i Sverige.

För fjärde året i rad minskar dessutom danskarnas ägande i svenska sommarstugor och torp, enligt Statistiska centralbyrån, vilket motsvarar en minskning med två procent.

– Danmarks ekonomi har inte varit så lysande de senaste åren. Förut fick danskarna ganska mycket fritidshus för pengarna i Sverige om man gick några år tillbaka i tiden, men så är det inte längre, säger Rein Billström, statistiker på Statistiska centralbyrån.

Stor efterfrågan på stugor

Däremot fortsätter norrmännen ta desto fler andelar och ökar med två procent jämfört med förra året. Det tyska ägandet ligger relativt stilla och det holländska minskar något. Totalt ägdes 37 492 fritidshus av utländska ägare under 2016.

– Förändringarna har varit relativt små i år, säger Billström.

Enligt Svensk Mäklarstatistik säljs det för få fritidshus numera. Det är även något som Leif Fourong på Svensk Fastighetsförmedling i Grebbestad i Västra Götaland märkt av.

– Det är lite fritidshus på svensk mark ute. Det är fler intressenter på det som säljs. Som det ser ut nu så är det stor efterfrågan. Det är stor köpkraft kring Oslofjorden och priserna stiger både i Sverige och Norge, säger han.

”Norrmännen vill vara här”

Fourong har 18 års erfarenhet som mäklare i området. Norrmännen kommer hit oavsett.

– De har alltid semestrat här sedan 60-talet. Dom köper för att dom vill vara här. Det är lättare att komma hit och billigare att vara här men dom flyttar inte hit permanent. Det är lägre skatt i Norge. Däremot tillbringar dom mycket tid i sina fritidshus, säger Leif Fourong.

Tyskarna och danskarna rör sig dessutom inte särskilt mycket längre upp än till Kronobergs län. Norrmännen håller framför allt till kring den norska gränsen.

– Det är lågt utländskt ägande i hela Mälardalen, säger Billström.

Störst andel utlandsägda hus finns dock i Markaryd med 60 procent, Munkfors 51 procent, Tingsryd och Älmhult 49 procent vardera.

– De kommuner som dominerar är ganska små kommuner, säger Billström.