Fler barn utsätts för vräkning

Åsa Johansson/TT

Publicerad 2020-03-18

Nya siffror har presenterats gällande vräkningar och barn. Arkivbild.

Färre barnfamiljer drabbades av vräkning under förra året. Nu spår Kronofogden att situationen kan förvärras som följd av coronaviruset.

Under 2019 tvingades 238 barnfamiljer att lämna sitt hem på grund av vräkning. Det är en minskning med nio familjer jämfört med föregående år, enligt ny statistik från Kronofogden. Samtidigt drabbades 467 barn av att båda eller någon av föräldrarna blev av med sitt hem. Det är en ökning med 19 barn jämfört med 2018.

Tvingas flytta

Oftast är orsaken att hyresgästen har en svag ekonomi och tvingas flytta på grund av obetalda hyror, vilket orsakar omkring 80 procent av vräkningarna i Sverige.

– De barnfamiljer som har svaga ekonomiska resurser har på så sätt risk att bli vräkta. Antalet familjer som drabbas har minskat, medan antalet barn har ökar. Vi kan därför anta att det är familjer med fler barn som berörs, säger Kim Jonsson, som arbetar i den förebyggande verksamheten hos Kronofogden.

Det behövs inte otroligt stora skulder för att hamna i en sådan situation. I 39 procent av fallen är skulden under 10 000 kronor – som i flera fall motsvarar en eller ett par månadshyror.

Påverkan av coronaviruset

Hur coronakrisen och en eventuell lågkonjunktur kan drabba fler familjer har Kronofogden inte analyserat ännu, men enligt Kim Jonsson kan situationen leda till konsekvenser framöver.

– Det är klart att familjer kommer att påverkas ekonomiskt i den här krisen om de blir permitterade eller förlorar jobben. Har man inte en buffert gör det att riskerna för en sämre ekonomi ökar, säger hon.

För att minska antalet drabbade barnfamiljer arbetar flera socialtjänster och hyresvärdar runt om i landet tillsammans med förebyggande åtgärder.

– Det tror vi är en framgångsfaktor. Att förlora sin bostad är otroligt påfrestande, särskilt för barn och självklart vill vi nå nollvisionen, säger Kim Jonsson.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu