Riksrevisionen: Ändra lagen om boköp

Jonas Fredén/TT

Publicerad 2020-02-20

Köpare av nyproducerade bostadsrätter har sämre skydd än andra, enligt en ny rapport från Riksrevisionen. Arkivbild.

Den som köper en nybyggd bostadsrätt kan råka riktigt illa ut, konstaterar Riksrevisionen som anser att lagen borde ändras.

Men regeringen vill inte kommentera saken.

Via sin pressekreterare hänvisar bostadsminister Per Bolund (MP) till justitieminister Morgan Johansson (S), som inte heller vill uttala sig. Detta trots att myndigheten Riksrevisionen är mycket kritisk i en rapport och föreslår regeländringar.

– Det finns inte ett tillräckligt skydd ur ett konsumentperspektiv, säger Johannes Österström på Riksrevisionen, som varit projektledare för rapporten.

Nya villkor

Det kan det gå lång tid mellan den dag då köparna skriver på kontraktet och den dag de ska betala och flytta in. En del köpare har drabbats av att regeringen ändrat reglerna för insatser och amorteringskrav medan de väntat.

En av dem är Orhan Tanimak vars inflyttning fördröjdes med ett och ett halvt år. Under tiden hann lånereglerna ändras och han har dessutom inte behov av lägenheten längre. Nu ligger han i tvist om köpet sedan flera år.

– Jag tycker att det är konstigt att man är så oskyddad. Jag är mer rättsligt skyddad om jag köper en tandborste än om jag köper en lägenhet för tre miljoner, verkar det som, säger han.

Dålig information

Varje år byggs tusentals nya bostadsrätter. Rapportskrivarna granskade drygt 100 prospekt för att se om köparna fick bra information. Det fick de inte.

– Det rör sig om säljdokument, kan man säga. Det fanns information om hur de nya bostäderna var tänkta att se ut och om området och så vidare, men inte om de ekonomiska villkoren.

Dessutom kan den gamla bostaden ha sjunkit i pris när det är dags att sälja.

– Arbetslöshet, sjukdom eller en prisnedgång på bostadsmarknaden skulle kunna få stora ekonomiska konsekvenser och till och med resultera i personlig konkurs för vissa, säger Johannes Österström.

Backade nyligen

Bostadsmarknaden gick ner en bit så sent som 2017 och 2008, påpekar han.

Ett problem är att köparnas juridiska motpart enligt de nuvarande reglerna inte är byggbolaget som säljer lägenheterna, utan den nya bostadsrättsförening som köparna har tänkt flytta in i.

Därför rekommenderar Riksrevisionen lagändringar som reglerar konsumentskyddet och vilken risk köparna tar.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu