Billigaste elåret hittills väntar

Olle Lindström/TT

Publicerad 2020-02-20

Gynnsamt väder ger rekordbilligt elpris. Arkivbild.

Många vindkraftsnurror, blåsigt, men framför allt – extra mycket vatten i kraftverken. Då spelar en stängd kärnreaktor ingen roll.

2020 ser ut att bli det billigaste elåret i modern historia.

– Det är verkligen extremt, säger elanalytiker Christian Holtz på Sweco om de aktuella elpriserna och utsikterna för det kommande året.

På elbörsen Nordpool kostar i dag en kilowattimme (kWh) el runt 15 öre, vilket är osedvanligt lågt för att vara mitt i vintern. Och de så kallade terminspriserna, framtida kontrakt, för såväl andra som tredje kvartalet ligger i dagsläget på drygt tio öre per kWh för att sedan stiga till cirka 24 öre fjärde kvartalet.

Jättestort överskott

Inte mycket talar för att priserna skulle sticka i väg från den linjen, vilket i sådana fall skulle ge ett genomsnittligt elpris för hela året på 10–15 öre per kWh.

– Man måste tillbaka till tiden runt millennieskiftet för att hitta motsvarande nivåer, och då var penningvärdet dessutom ett annat, säger Holtz.

Tio öre i dag är betydligt billigare än vad tio öre för en kWh var för 20 år sedan.

Huvudförklaringen till reapriset är allt regn som fyllt vattenmagasinen till ovanligt höga nivåer för säsongen.

– Vi har ett jättestort överskott på vatten, säger Christian Holtz.

Minuspris

Den så kallade hydrologiska balansen är mycket betydelsefull för elpriset och det lär inte bli tomt på vatten i närtid. Därmed är det lite som talar för att handlarna på elbörsen får fel om priserna till hösten, resonerar Christina Holtz.

Ovanpå det har vindkraften byggts ut kraftfullt. De senaste stormarna har pressat elpriset ordentligt, tidvis till negativa nivåer, samtidigt som vattenkraften då kan gå på sparlåga. Den ovanligt milda vintern gör förstås också sitt till med mindre förbrukning som följd. Att Vattenfall stängde en atomreaktor vid årsskiftet spelar under de förutsättningarna ingen som helst roll – Sverige har ett stort elöverskott när vädrets makter är elmässigt gynnsamma.

För konsumenten ligger rörligt elpris nära till hands att välja i nuläget. Men trots de rekordlåga priserna så utgör själva elen en relativt liten del av det totala elpriset. Skatter, fasta priser och elnätsavgifter gör att en lägenhetskund betalar runt två kronor per kWh, enligt Christian Holtz.

För elproducenterna är det mindre muntert. Många blöder nu, speciellt mindre vindkraftsägare som byggt dyrt och får dåligt betalt från elcertifikatsystemet.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu