Ekonomen: Planera redan nu för fattiga januari

Tolv tips: Så räddar du ekonomin i jul

Publicerad 2019-12-05

Snart stiger vi alla in i den, julbubblan.

När klappar och julmat ska inhandlas är det dock lätt att det hela ballar ur och januaris budget utvecklar sig till en dyster historia.

Så här gör du för att inte behöva vända på slantarna när 2020 gör entré.

Januari är sedan länge etablerat som årets fattigaste månad.
Detta efter att släkten har bjudits på mat, julklapparna spräckte budgeten även denna gång och det man köpte på kredit nu ska betalas.

Eller som Sharon Lavie, sparekonom på Ikano bank, uttrycker det:

– Lönen i december kommer för de flesta den 23 december vilket gör att det är några dagar extra än vanligt till nästa lön. Ska denna lön även täcka fakturor från julklappsköp, julmaten, gäster och kanske en nyårsskiva, kan plånboken bli ganska mager redan första dagarna på det nya året.

”Bestäm dig”

För att försöka pressa jul- och nyårsbudgeten så gott det går finns det egentligen bara en väg, och lösning: att budgetera.

– Bestäm dig för hur mycket mat, julklappar, resor, dekorationer får kosta. Och försök hålla dig till det. Ofta underskattar man den totala kostnaden för alla inköp. Bestämmer man en summa i förväg blir man tvungen att fundera två gånger innan man drar kortet, säger Sharon Lavie.

För att dra ner kostnaderna ytterligare bör man se över hur mycket man lägger på julklappar, är hennes andra råd.

– I stället för att byta julklappar med alla vänner och eventuellt deras barn så kan du föreslå att ni hittar på något trevligt tillsammans. Varför inte förbereda julen tillsammans? Baka pepparkakor med barnen, gör dekorationer eller bara passa på och umgås. Vill man ge något kanske det kan vara en tjänst i stället för något köpt? Barnvakt, fönsterputs, snöskottning eller hundpromenader kan vara uppskattat hos de flesta.

Om man väl hamnar i sitsen där januari blir en knaper historia, är det läge att rannsaka sig själv.

Lägg undan till nästa år

Planering och förväntningar är då A och O, hävdar Sharon Lavie.

– Utgå från dina egna förutsättningar och bestäm dig för vad julen får kosta. Prata med nära och kära om julen som varit och föreslå redan i januari att ni skalar ner på julklappar eller skippar ålen, eller tar en knytis nästa år. Börja lägga undan en liten summa varje månad med början i januari för kommande festligheter under året. Då finns en pott nästa jul som du kan använda dig av istället för att tömma lönekontot, säger hon.

Så undviker du att januari blir fattigaste månaden

  • Se till att alla inköp görs på samma kort och från samma konto. Då får du en bra överblick på vad du har lagt hittills.
  • Försök att undvika att handla på faktura, vi har en tendens att spendera mer om vi inte behöver betala det på en gång
  • Hjärnan gillar att göra bra klipp, så nedsatta varor kan vara svåra att motstå, även om vi egentligen inte behöver dom. Ta ett extra varv och fundera på om du kanske behöver pengarna till annat.
  • Är ni flera familjer som firar ihop kan ni föreslå att man endast öppnar två julklappar gemensamt, så att julafton inte blir en tävling och jämförelse bland barnen vem som har fått mest julklappar (eftersom barn gärna jämför antal). Resten kan varje familj öppna hemma hos sig själv på morgonen till exempel.

Tips som räddar din ekonomi om pengarna tryter

  • Se till att inte dra på dig extra kostnader i januari. Om det kommer till exempel terminsavgifter till barnens aktiviteter kan man be att få förfallodatumet framflyttat till slutet av januari när lönen kommit
  • Ta vara på all mat och rester och se till att göra matlådor och storkok.
  • Låt bilen stå om det är möjligt. Pausa parkering vid arbetsplatsen och åkt kollektivt.
  • Måste något inhandlas se om du kan i första hand låna. Näst bäst är att köpa i andrahand.
  • Tänk på att idrottsutrustning så som pulkor, skidor, skridskor mm kan lånas gratis om det finns en Fritidsbank i kommunen.
  • Handlade du lite för mycket och saken är oanvänd går det oftast att lämna tillbaka på öppet köp. Många butiker har generösa och långa öppet köp -villkor under julen.
  • Passa på och rensa i förråd, garderober och garage och sälj för att få in lite pengar.
  • Sälj presentkort du inte använder.

Källa: Sharon Lavie, Ikano Bank

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu