Spärra mobilen direkt om tjuven är framme

Uppdaterad 2018-06-01 | Publicerad 2018-05-31

Se upp för mobiltjuvar i sommar.

Risken för ficktjuvar tillhör sommarsemesterns baksidor.
Om du blir av med mobilen eller sim-kortet – spärra direkt.
Annars kan du råka ut för skyhöga räkningar.

Varje sommar drabbas svenskar av höga mobilräkningar efter att ha blivit bestulna på mobiltelefoner och/eller sim-kort. Om man missat att spärra telefonen och kortet kan man bli tvungen att betala fakturan, och nekad ersättning från sitt försäkringsbolag.

– Det kan bli ganska dyrt, och är hyfsat onödiga kostnader, säger Camilla Brogren, kommunikationsansvarig på Telekområdgivarna, som ger opartisk hjälp rörande bland annat abonnemang.

”Kan inte vänta”

Om oturen är framme och du blir bestulen på din telefon, eller bara sim-kortet, ska du omedelbart anmäla det till din operatör.

– Man ska anmäla och spärra snabbt som ögat. Man kan inte vänta en helg och ringa på måndag – då kan ju telefonen ha använts i flera dagar. Om inte kundtjänsten svarar ska man logga in på ”Mina sidor” på nätet eller e-posta. Om man visar att man försökt spärra har man en chans att få pengarna tillbaka, säger Camilla Brogren.

Därefter gör du en polisanmälan, mycket för att eventuellt kunna få ut pengar på försäkringen.

Bakom mobiltelefonstölderna ligger ofta organiserade ligor av ficktjuvar, som använder telefonerna eller sim-korten för att ringa betalnummer för höga belopp.

Tar bara kortet

Och det är långtifrån säkert att de tar själva telefonen. Det har blivit allt vanligare att de bara stjäl sim-kortet, säger Camilla Brogren.

– Jag vet inte hur de gör det, men de är väldigt fingerfärdiga. Du märker inte ens att du blivit bestulen förrän du ska använda telefonen till något.

För att kunna spärra både abonnemanget och själva mobiltelefonen gäller det att du har koll på alla koder. Skriv upp pin- och puk-kod och förvara på en annan plats än telefonen.

För att spärra telefonen behöver du även ditt IMEI-nummer. Det finns på kartongen eller kvittot om du har det kvar. Du kan också knappa in * # 06 # på din telefon.

Spärra med app

Om du har tillgång till dator eller någon annan telefon kan du spärra telefonen på distans med ”Hitta min Iphone” eller liknande för andra märken.

Utöver att försvåra för eventuella ficktjuvar finns ett par andra saker att tänka på när du använder mobilen utomlands.

En är att stänga av telefonen när du flyger, och dataroaming när du åker båt.

– Annars finns risken att mobilen kopplas upp mot en satellit, och det kostar supermycket, säger Camilla Brogren.

Fem tips för mobilanvändning utomlands:

  • Skriv upp dina koder (pin, puk och mobilens IMEI-nummer) och förvara dem separat från telefonen under resan.
  • Säkerhetskopiera innehållet i din telefon så kan du snabbt återställa den om telefonen blir stulen eller går sönder.
  • Om mobilen eller simkortet blir stulet – anmäl till din operatör direkt. Gör därefter en polisanmälan.
  • Stäng av dataroaming om du reser med båt i utlandet för att undvika att bli uppkopplad mot satellit. Detta kan också hända om du inte stänger av din telefon under flygresan och blir uppringd medan du är uppkopplad mot en satellit.
  • Var vaksam när du använder öppna (okrypterade) trådlösa nätverk på exempelvis hotell och caféer eftersom de är lätta att avlyssna. Det är också lätt att sätta upp falska trådlösa nätverk. Man kan på så sätt förlora kontrollen över lösenord och annan information.

Källa: Telekområdgivarna tillsammans med mobiloperatörerna A3, Fello, Tele2, Telenor, Telia och Tre.

Följ ämnen i artikeln