Minimalisternas tips – så klarar du ett köpstopp

Så påverkades familjens ekonomi av nya livsstilen

Uppdaterad 2019-06-07 | Publicerad 2019-06-04

Minimalisterna Johan Ernfors och Elisabeth Byström.

Elisabeth Byström och Johan Ernfors definierar sig själva som minimalister. Sedan paret bytte livsstil för snart sex år sedan har de märkt ett stort avtryck – inte minst i plånboken.

– Den största vinsten för plånboken skedde på längre sikt, säger Elisabeth Byström.

Elisabeth Byström, 33, och Johan Ernfors, 37, är som vilket par som helst. Men till skillnad från många andra är deras hus, där de bor med sina två barn, närmare tomt på prylar. De själva definierar sig som prylbantande minimalister.

– Vi upplevde tidigt med livsstilen att vi fick mer tid över i kalendern, mer pengar kvar på kontot och mer energi över i slutet av dagen, säger Elisabeth Byström, som med sin sambo driver bloggen Minimalisterna.se och har släppt boken ”Prylbanta” (Nordstedts).

”Kan upplevas som kontroversiellt”

Beslutet att förändra sin livsstil var något som växte fram under ett par månaders tid. Paret hade precis flyttat ihop till en gemensam lägenhet där garderober och andra förvaringsutrymmen, som de uttrycker det, ”svämmade över av deras bohag”.

Under 2018 bestämde sig Elisabeth Byström för att införa ett köpstopp.

De kom överens om att från den dagen bara äga det allra mest nödvändiga.

– Det kan upplevas som en kontroversiell livsstil att inte konsumera som "alla andra". Särskild när vi lever i ett samhälle som är väldigt pryl- och konsumtionsfixerat, liksom uppbyggt kring att vi ska fortsätta konsumera för tillväxt, fortsätter hon.

Shoppade inte under hela 2018

I början av 2018 bestämde sig Elisabeth Byström för att inte shoppa – på hela året. Det gick lättare än vad hon på förhand trodde, berättar hon.

– Svårast var de första månaderna för det tar tid att ändra ovanor och beteenden. Men efter ett par månader utan konsumtion slutade tankarna snurra på nästa plagg, nästa grej och nästa köp.

Ju längre året gick, desto mer vande hon sig vid sitt självalda shoppingförbud.

– Kommer man bara över det där första halvåret när vanor och tankesätt fortfarande håller på att ändras, och att man lär sig minimera frestelserna, så tror jag att de flesta klarar av ett köpfritt år.

Hur märktes köpstoppet i plånboken?

– Eftersom jag inte var någon storkonsument innan köpstoppet tack vare vår minimalistiska livsstil, räknar jag med att jag sparade drygt 10 000 kronor i utebliven konsumtion. Den största vinsten för plånboken skedde på längre sikt, jag fick ett minskat shoppingsug och uppskattade mer det jag redan hade i garderoben.

Den minimalistiska livsstilen har gett en större ekonomisk trygghet, beskriver paret.

”Ger en större ekonomisk trygghet”

Parets ekonomiska karaktär har ändrats drastiskt under åren som minimalister. Elisabeths tidigare intresse för att konsumera kläder och inredning, har i dag ändrats till att hon enbart shoppar vid konkreta behov.

– Att äga prylar har en ekonomisk kostnad som ofta är betydligt större än de flesta tror. Ju fler prylar desto mer tid till att underhålla, rengöra, laga, organisera, städa, administrera. Och vad är egentligen den ekonomiska alternativkostnaden av alla våra onödiga inköp, alltså vad försakar vi indirekt både i dag och i framtiden genom att överkonsumera prylar?

Vilka ekonomiska fördelar ser ni med er livsstil?

– Det ger en större ekonomisk trygghet, flexibilitet och frihet. Om du prioriterar bort alla onödiga direkta och indirekta prylrelaterade kostnader får du ett betydligt större ekonomiskt svängrum och kan därmed arbeta deltid, gå i pension tidigare eller våga ta risken att följa dina drömmar. 

Lista: 5 tips för att leva som minimalist

  1. Fundera över varför du vill leva mer minimalistiskt. Det är mycket lättare att motivera sig och skapa en långsiktig förändring om du vet varför du gör det. Vill du göra miljön en tjänst, få bättre privatekonomi och/eller skapa en känsla av lugn och harmoni i hemmet?
  2. Få klart för dig vilka dina prioriteringar och värderingar är. När du vet det så vet du också ramarna för vad du bör spara, vad som adderar värde i ditt liv. Och kan börja eliminera det som inte gör det. Detta för att undvika att oprioriterade prylar, åtaganden, intressen, relationer och utgifter smyger sig in i livet tills det plötsligt är dessa som äger dig istället för tvärtom.
  3. Börja prylbanta där tröskeln är låg för just dig. Det vill säga sätt igång att rensa någonstans där du känner att du har ett överflöd som du lätt kan släppa taget om. När du väl är igång får du ofta momentum och energi att fortsätta ta dig an även svårare områden.
  4. Gör en behovsanalys. När du prylbantar, fråga dig vilket värde plagget/prylen tillför i ditt liv, hur ofta du egentligen använder den, om du har andra prylar eller kläder som fyller samma behov, samt om prylen verkligen gör dig glad?
  5. Minimera inflödet. Vissa har lätt för att rensa ut, men fyller lika fort på med nytt. Lika viktigt som det är att rensa är det att minska inflödet av nya saker för att skapa en bestående förändring och få ut maximalt av de många positiva sidor som rensning och minimalism för med sig.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu