Finansministern: Inga bonusar och utdelningar

Owe Nilsson/TT

Publicerad 2020-03-18

Finansminister Magdalena Andersson vill inte se några bonusar eller aktieutdelningar från bankerna nu. Arkivbild

Finansminister Magdalena Andersson riktar en skarp uppmaning till svenska banker.

– Det här är inte läge för stora bonusar eller utdelningar för bankerna, säger hon till TT

Efter att Riksbanken beslutade att låna ut 500 miljarder kronor till bankerna för att de ska stödja bolag som får ekonomiska problem till följd av coronakrisen kommer rapporter från företagen om att de ändå inte får låna pengar.

Företagarorganisationen Företagarna, som representerar 70 000 företag, larmar om att bankerna är restriktiva och ställer krav som många företag inte klarar av. Finansministern reagerar på detta.

– Riksbanken har lånat ut pengar utan ränta och har därutöver kommit med ytterligare ett paket. Här är det viktigt för att ekonomin ska fungera att bankerna gör det de kan i det här läget för att säkra likviditet i bolagen, säger hon.

Företagen larmar

TT: Men vad har ni för garantier att de får låna? Företagen säger att bankerna ställer krav som de inte klarar av.

– Det är ju viktigt att företagen larmar på det här sättet, och jag vill också skicka en väldigt tydlig signal att bankerna behöver använda de möjligheter som har tillskapats av både Riksbanken och Finansinspektionen men också av regeringen för att stärka likviditeten i den svenska ekonomin, säger Andersson.

Moderaterna föreslår att en företagsakut inrättas där staten ger lånegarantier för alla företag som behöver låna. Magdalena Andersson vill inte ta ställning till det förslaget för närvarande.

– Det finns många förslag som seglar runt i luften nu och jag har haft som princip att jag inte tar ställning för eller emot enskilda förslag, utan vi jobbar på för fullt på finansdepartementet med en lång rad olika åtgärder, säger hon.

TT: Är du orolig för att hela branscher ska slås ut av det här?

Stor oro

– Det är klart att det finns en väldigt stor oro i många branscher nu, och det kan jag verkligen förstå och det är något som jag möter. Jag ägnar dock all min vakna tid, och mer därtill, åt att fokusera på att ta fram rätt åtgärder i den här situationen.

TT: Behövs det nu ett stimulanspaket för att stimulera den offentliga konsumtionen, nu när vanliga konsumenter håller sig hemma?

– Vi har varit tydliga mot kommuner och regioner att alla extraordinära sjukvårdskostnader som har kommit från coronaviruset kommer vi att stå för från statens sida. Men självklart följer vi den ekonomiska utvecklingen i kommuner och regioner kontinuerligt för att se vilka resursbehov som finns. Och det är ju väldigt bra att vi redan är överens om ytterligare fem miljarder kronor som ska komma i vårändringsbudgeten.

TT: Hur påverkar allt det här reformerna i januariavtalet?

– Du, det är inget som vi sitter och funderar på nu. Vi är helt fokuserade på att komma med rätt åtgärder i den här krisen.