Rysslands styrränta höjs till 20 procent: ”Väldigt tufft”

”Det kan bli väldigt stökigt”

Publicerad 2022-02-28

Rysslands styrränta höjs till 20 procent och rubeln rasar i värde.

Den hårt pressade ekonomin kan leda till en ny ekonomisk verklighet för ryssarna, enligt chefsekonomen Alexandra Stråberg.

– Jag tror att det kan bli väldigt tufft för ryska medborgare, säger hon.

Sanktionerna mot Ryssland börjar tydligt märkas på landets ekonomi.

Den ryska rubeln rasar i värde och börsen har haft en svajig utveckling senaste veckan. Under måndagsförmiddagen håller Moskvabörsen stängt, men väntas falla brett när den väl öppnar.

Under morgonen kom också beskedet att den ryska styrräntan höjs från 9,5 till 20 procent.

– Tanken med sanktionerna att kraftigt begränsa den ryska ekonomins möjligheter till finansiering. De här sanktionerna sätter ett rejält negativt tryck på den ryska ekonomin, säger Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar.

”Det kan bli väldigt tufft för ryska medborgare”‚ säger Alexandra Stråberg om den ekonomiska utvecklingen till följd av sanktionerna.

Den ryska ekonomin har alltså redan påverkats rejält av kriget, och det kan förvärras ytterligare. Särskilt om den ryska banken Gazprombank, som sköter transaktioner gällande landets stora energiexport, utesluts från Swift.

– Sätter man upp den banken på listan blir det mycket svårare att sätta in energi till Europa och finanser till Ryssland. Det blir väldigt stökigt i så fall, säger Alexandra Stråberg.

Oavsett har den ryska ekonomin redan påverkats rejält av kriget.

– Ryska företag och hushåll står inför en helt ny ekonomisk verklighet. Importen kommer dels att begränsas av omvärldens sanktioner men även bli mycket dyrare i och med rubelns kraftigt försvagade kurs.

Rysslands styrränta höjs till 20 procent och rubeln rasar.

”Står inför recession”

Situationen kommer med stor sannolikhet att förvärras.

– Konsumtionen och investeringar väntas falla markant kommande tid, och Ryssland står inför en kraftig recession och sannolikt även en djup lågkonjunktur, säger Alexandra Stråberg, och fortsätter:

– Ryska hushåll kommer inte heller kunna sälja utländska värdepapper och få tillgång till utländsk valuta, vilket sannolikt dämpar konsumtionsviljan ytterligare. Och centralbanken måste dessutom hålla inflationen i schack och kan inte stimulera ekonomin som under en vanlig inbromsning.