Återvinnarna på krigsstigen mot sopförslag

TT

Publicerad 2018-06-20

Kritik mot återvinningsförslag. Arkivbild.

Väldigt dyrt och till liten miljönytta. Återvinningsbranschen är mycket irriterad på regeringens förslag om att flytta återvinningsstationerna närmare bostäderna.

De kommunala sopbolagen är däremot positiva.

Branschorganisationen Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) har i remissvar riktat hård kritik mot regeringens förslag och har nu dessutom skrivit brev till statsminister Stefan Löfven (S).

I våras lade miljöminister Karolina Skog (MP) fram ett förslag till bostadsnära insamling, som syftar till att återvinningsstationerna ska komma hushållen närmare och därigenom öka återvinningen. Förslaget har remissbehandlats och bereds nu i regeringskretsen.

Nio miljarder

FTI anser att förslaget är mycket dåligt och menar att det går på tvärs med andra satsningar inom industrin. Organisationen har i en egen utredning räknat på förslagets kostnader.

"Mot denna bakgrund vill vi uttrycka vår oro och förvåning då regeringsförslag bereds på avfallsområdet med tvingande investeringar om 9,1 miljarder som följd utan märkbar miljönytta", skriver FTI bland annat i brevet till statsministern.

Även fastighetsägarbranschen har uttryckt oro för att notan kan hamna hos villa- och hyreshusägare. Och flera remissinstanser, bland andra Naturvårdsverket, ifrågasätter lämpligheten med att ha fastighetsnära insamling i den utsträckning som regeringen föreslår.

Bekvämare för hushållen

Avfall Sverige, branschförbund för kommunernas sophantering, tycker dock att regeringsförslaget är bra. Dels blir insamlingen bekvämare för hushållen, dels fullföljs det ekonomiska producentansvaret för förpackningarna.

– Det tycker vi är en lämplig åtgärd som borde ha gjorts för länge sen, säger Avfall Sveriges vd Weine Wiqvist.

Om FTI:s kostnadsberäkningar säger han:

– Nio miljarder låter häpnadsväckande högt, men det är svårt att veta när man inte sett detaljerna på hur de har räknat.

Avfall Sverige tror snarare det handlar om en miljard kronor i merkostnader – något som bör hamna hos industrin och i förlängningen på varorna de säljer.

– Det ska inte betalas på sopräkningen, säger Weine Wiqvist.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu