Kritiken mot Riksbanken: Borde sänkt tidigare

Publicerad 2024-03-27

Styrräntan lämnas oförändrad för andra gången i rad.

Fel beslut, anser flera politiska chefsekonomer, som riktar kritik mot Riksbanken.

– Vi borde inte ligga så här högt, dundrar Elinor Odeberg på tankesmedjan Arena idé.

Det var visserligen ett väntat besked, visserligen positivt att Riksbanken så tydligt sa att räntan kommer att sänkas i maj eller juni.

– På det sättet kan många se ljuset i tunneln.

Men där slutar lovorden från Elinor Odeberg, chefsekonom på fackföreningsfinansierade tankesmedjan Arena Idé.

Vill se snabbare räntesänkningar

Hon hade velat se en sänkning av räntan vid såväl förra mötet som i dag.

– Riksbanken ligger på en onödigt hög åtstramande nivå i relation till räntekänsligheten i den svenska ekonomin. Vi borde inte ligga så här högt när man ser till att vi som norm har rörliga bolån och väldigt hög privatskuldsättning.

Tre tydliga tecken i den svenska ekonomin borde enligt henne vara avgörande för att redan nu se en sänkt ränta:

  • ”Vi är i en lågkonjunktur”.
  • ”Byggandet har helt stannat av”.
  • ”Arbetslösheten går över 8 procent”.

– Alla de här sakerna talar för att vi borde ha en lägre räntenivå, säger Elinor Odeberg.

Elinor Odeberg på Arena Idé.

”Kommer ligga som en våt filt under en lång tid”

Särskilt oroad är hon över krisen i byggbranschen.

– Riskerna är framför allt inom bostadssektorn. Nu har vi sett en kraftigt fallande byggtakt. Vi har sett ökad arbetslöshet i byggsektorn, det här tar tid att återhämta sig. Man kan inte bara sätta byggarbetare och arkitekter på paus och tänka att de väntar i flera år på att byggandet ska ta fart igen. Det är kompetens som går förlorad. Det här kommer att ligga som en våt filt på bostadsbyggandet i Sverige under en lång tid framöver.

Odeberg får medhåll från flera håll. Däribland tjänstemannafacket Unionens chefsekonom Tobias Brännemo.

”Alla pusselbitar finns enligt mig redan på plats för att börja sänka räntan, det är svårt att förstå vad Riksbanken väntar på. Inflationen är i stort sett redan på målet och kommer med största sannolikhet att vara lägre än två procent senare i år”, säger han enligt TT.

Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt stämmer in i kritiken. Även han, som företräder näringslivet, hade velat se en lägre styrränta.

– Vi hade gärna sett att Riksbanken varit framåtblickande och sänkt räntan redan nu. Väntar man för länge ökar risken för kraftiga sänkningar för att få upp inflationen till målet igen och samtidigt utsätter man företag och hushåll för onödigt lidande, säger han i en kommentar till Aftonbladet.

Sven-Olov Daunfeldt på Svenskt näringsliv.

Samtidigt riktar han en känga till regeringen. Sven-Olov Daunfeldt vill att regeringen ska ”börja fokusera på tillväxthöjande investeringar”.

– Med stora negativa BNP-gap och en inflation som går åt rätt håll är det absolut nödvändigt med en mer expansiv reformpolitik.

”Ministern har varit osynlig”

Elinor Odeberg hade även hon velat se mer från regeringen och framför allt finansministern Elisabeth Svantesson.

– Finansministern har varit osynlig i kostnadskrisen. Sverige har stuckit ut internationellt för att man har gett nästan inga stöd till hushållen för att klara det här nya kostnadsläget.

– Inte minst barnfamiljer har drabbats väldigt hårt både av höga priser och höga boendekostnader. Man lägger mer av sin inkomst på mat och boende som barnfamilj, den inflationen har varit dubbelt så hög som genomsnittet. Ändå har man inte höjt barnbidraget och underhållsstödet.

– Det stora ansvaret vilar på finansministern. Det går att föra en annan finanspolitik som är anpassad efter det här högre ränteläget.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Svantesson: ”Har stöttat hushållen”

När Elisabeth Svantesson under förmiddagen deltog i en tv-sändning på Aftonbladet fick hon svara på vad hon som finansminister gör för att vanliga människor ska få en bättre ekonomi.

– Det första jag sa när jag fick det här jobbet så sa jag att inflationsbekämpningen är a och o. Om inflationen ligger på 6-8 procent i många år framöver skulle priserna fortsätta öka i den takten, sa hon och lade till:

– Samtidigt har vi stöttat hushållen, förra året med 40 miljarder. Det var elstöd förra året, sänkning av drivmedelsskatter i år, sänkt skatt på inkomster på pension och annat.

Vad kommer ni att göra framåt?

– Vi är fortfarande bara i mars. Den budgeten vi lade i höstas är också anpassad efter det här tuffa läget. Även om inflationen går ner kommer priserna att vara höga. Men vi berättade häromdagen att vi kommer att förlänga det höjda bostadsbidraget till barnfamiljer, sa hon bland annat.