Nya siffror: Så ändras ditt bostadstillägg

Pensionen höjs och sänks 2020

Uppdaterad 2020-02-18 | Publicerad 2019-12-20

Nästa år höjs bostadstillägget.
Ändå sänks det för 40 000 pensionärer.
– Det är uppochnedvända världen, säger Birgitta Sevefjord, pensionärsupproret Tantpatrullen.

Ändrade beräkningsgrunder gör att tiotusentals pensionärer får sitt bostadstillägg sänkt.
Det sker trots att både maxbeloppet och taket höjs rejält från årsskiftet.

– Idén med den här reformen var ju att göra det bättre för människor, inte sämre. Även om man ändrar beräkningsgrunden så är det fortfarande människor med små inkomster som drabbas, säger Birgitta Sevefjord, ordförande i pensionärsupproret Tantpatrullen.

Majoriteten kvinnor

Varje torsdag sedan fem år demonstrerar hon och de andra medlemmarna i Tantpatrullen utanför Riksdagshuset i Stockholm. De kräver ett reformerat pensionssystem. För det är i första hand tanter det handlar om. De flesta av de 285 000 personer som får bostadstillägg för pensionärer är ensamstående kvinnor.

– Bostadstillägget är väldigt bra för att snabbt hjälpa människor som har dålig ekonomi. Men vi i Tantpatrullen vill ju ändra hela pensionssystemet, säger Birgitta Sevefjord.

– Kvinnor med låga löner och tuffa arbetsvillkor blir fattigpensionärer. Jobbar man inom hemtjänsten orkar man inte jobba tills man är 70. Det kan man göra om man jobbar som universitetslärare. Man måste hitta ett system som tar hänsyn till de här faktorerna.

Vid prövningen av en ansökan om bostadstillägg gör Pensionsmyndigheten en samlad bedömning. De tar hänsyn till bland annat inkomster, familjesituation, boendekostnad och tillgångar.

Birgitta Sevefjord, ordförande i pensionärsupproret Tantpatrullen.

Skatten sänks

I den nya beräkningsmodellen tas större hänsyn än tidigare till tjänstepensionen. Hittills har den tagits upp till 80 procent vid behovsprövningen. Efter årsskiftet tas den upp till 93 procent.

– De som kan få en sänkning är framför allt de med högre inkomster men lägre bostadskostnad, säger Linda Nygren på Pensionsmyndigheten.

Syftet är att tillägget i ännu högre grad än tidigare ska gå till de som har det allra sämst ställt.

– Det blir en förflyttning till de med lite lägre inkomster. Det är så man har tänkt sig att det ska fungera, säger Linda Nygren.

Höjningen av bostadstillägget är bara en av en rad förändringar som sker av pensionen vid årsskiftet. Bland annat sänks skatten för 1,5 miljoner personer över 65 år med inkomster över 17000 kronor i månaden. Och utöver de årliga uppräkningarna av pensionens olika delar höjs garantipension med upp till 200 kronor i månaden.

De flesta får mer

Sammantaget innebär det här att de flesta av Sveriges 2,2 miljoner pensionärer får 240-960 kronor mer i månaden efter skatt nästa år.

Så ändras pensionen 2020

  • Bostadstillägget höjs från 5 560 kronor till 6 540 kronor per månad. Taket för boendekostnaderna höjs till 7 000 kronor. Av de 285 000 personer som i dag får bostadstillägg kan uppskattningsvis 245 000 se fram emot en höjning nästa år. Men ungefär 40 000 får sänkt bostadstillägg på grund av de nya beräkningsgrunderna.
  • Garantipensionen höjs med 182–266 kronor.
  • Inkomst- och tilläggspensionen höjs med 148–384 kronor.
  • Premiepensionen höjs med 6–197 kronor. Beloppen varierar stort beroende på hur pensionssparandet utvecklats under året. Totalt 65 procent får en höjning på 26 kronor eller mer.
  • Höjningen av tjänstepensionen varierar stort mellan olika avtalsområden och pensionslösningar. Pensionsmyndigheten räknar med att den i genomsnitt höjs med 1,7 procent.

Pension

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu