Bedömare: Riksbanken spelar med lönerna

TT

Uppdaterad 2019-09-06 | Publicerad 2019-09-05

Riksbanken sänker takten. Arkivbild.

Riksbankens besked om att räntan höjs i en långsammare takt än vad banken har sagt tidigare kan vara ett sätt att försöka hålla inflationsförväntningarna uppe. Det säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist till TT.

– Genom att hålla inflationsförväntningarna uppe kan Riksbanken sträva efter att arbetsmarknadens parter ska komma fram till större lönehöjningar i den kommande avtalsrörelsen. Det kan vara en taktik som också är ett vågspel om manövern misslyckas, säger Robert Bergqvist.

Kronan stärktes efter Riksbankens besked.

Riksbanken har fått mycket kritik för den politik som har lett till att kronan har legat på historiskt låga nivåer.

– Det är möjligt att Riksbanken har lyssnat på den kritiken, säger Robert Bergqvist.

Står fast

Riksbanken lämnar som väntat styrräntan oförändrad på minus 0,25 procent. Mindre väntat är att riksbanksledningen håller fast vid prognosen om att höja räntan i slutet av året eller i början av nästa år. Enligt riksbankschef Stefan Ingves står sig ändå de ekonomiska prognoserna från tidigare, varför det inte finns någon anledning att ändra på ränteprognosen närmsta halvåret.

– Står sig den bilden så kommer vi att höja räntan mot slutet av året eller i början av nästa år, säger Ingves på en pressträff.

Bland räntebedömarna är det däremot nästan ingen som tror att Riksbanken kommer att höja räntan i vinter eftersom konjunkturen och inflationen bedöms utvecklas svagt.

Men räntehöjningarna därefter kommer att ske i långsammare takt, enligt Riksbankens nya prognos, än hur det såg ut i tidigare bedömning från Riksbanken.

I räntebeskedet pekar Riksbanken på att marknadsräntorna har fallit påtagligt och ränteläget runt om i världen kommer vara lågt under ännu längre tid. Samtidigt pekar hårda data om den ekonomiska utvecklingen på hyfsad tillväxt framöver. En därmed svårnavigerad värld för Riksbanken, konstaterar Stefan Ingves.

Stora osäkerheter

"Tillsammans med det försämrade stämningsläget understryker detta vikten av att gå försiktigt fram med penningpolitiken", skriver Riksbanken.

Banken pekar samtidigt på stora osäkerheter kring konjunkturen.

"Om konjunktur- och inflationsutsikterna skulle förändras kommer penningpolitiken att anpassas", skriver Riksbanken.

Riksbanken sänker samtidigt sin prognos för inflation och BNP för i år och nästa år och drar ned sin prognos för styrräntan 2021 till 0,2 procent i genomsnitt. Tidigare låg prognosen på en styrränta på 0,5 procent i genomsnitt 2021.

Kronan stärks med 6–7 öre mot både euron och dollarn efter räntebeskedet. Räntan på tioåriga svenska statsobligationer stiger samtidigt med 0,03 procentenheter.

Ett väntat besked

Trots att Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, härom dagen gjorde bedömningen att Riksbanken kommer att tvingas sänka räntan innan årets slut var beskedet från Riksbanken ändå väntat, säger hon i Dagens industris tv-sändning:

– Det är ganska väntat i den här miljön och det är en viktig signal att alla är med på den här bollen, säger hon angående att det var en enig ledning.

Gällande Riksbankens arbetslöshetsprognos som reviderats upp för 2020 och 2021, säger hon:

– Jag tror fortfarande att det är för optimistiskt men det är en myndighet, det är så det fungerar men det är också en indikator att de tror på en svagare tillväxt.

PODD: Det kan trigga igång en ny finanskris – experten orolig för världsläget

I podden Aftonbladet Daily pratar vi om finanskriser, och frågar oss om en ny krasch väntar runt hörnet. Gäst i podden är Lars Magnusson, professor i ekonomisk historia.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln