Livsmedelsverket: Höjda matpriser riskerar att påverka folkhälsan

Publicerad 2023-04-10

Inflationen gör att svenskarna snålar på frukt och grönt i matbutikerna.

Vilket i längden kan få svåra konsekvenser på folkhälsan.

– Vi får hoppas på att prisutvecklingen vänder snart, säger Marie Löf professor i nutrition.

De höga matpriserna avgör vilka varor som svenskar plockar ner från hyllorna i matbutikerna och stoppar ner i kundkorgen.

Det visar nya siffror från Livsmedelverket. Framför allt är det färska grönsaker och frukt som svenskarna snålar med i inflationstider.

– Jag skulle säga att det är allvarligt. En ohälsosam kost ökar risken för övervikt och obesitas liksom många kostrelaterade sjukdomar såsom hjärtkärlsjukdom, diabetes och vissa cancerformer, säger Marie Löf som är professor i nutrition vid Karolinska institutet.

Mindre av kött, kyckling och fisk

Samtidigt menar hon att trenden måste hålla i sig över tid för att den ska innebära allvarliga hälsorisker.

– Vi får hoppas på att prisutvecklingen vänder snart så att det vi ser nu är kortsiktiga förändringar, säger Marie Löf.

Enligt Livsmedelverkets siffror köper konsumenter även mindre kött, kyckling och fisk. Vilket i längden kan bidra till lågt järnintag för fertila kvinnor och barn.

– Det gäller att hitta det som är hälsosamt och förhållandevis billigt.

Dyrt i grönsaksdisken.

Fryst vs färskt

Enligt Folkhälsomyndigheten har myndigheten sett en negativ utveckling av övervikt och fetma bland både barn och vuxna i snart 40 år.

Under de åren har övervikt och fetma ökat från 31 till 52 procent bland personer mellan 16 och 84 års ålder.

För de som funderar på att välja bort mer hälsosamma varor såsom frukt och grönt uppmanar Marie Löf att inhandla motsvarande frysta varor.

Och att se över och planera sina matköp.

– Rotsaker som till exempel morötter och vitkål är oftast bra alternativ till dyrare grönsaker och kan ätas råa eller också användas i köttfärssås för att göra både köttfärssåsen nyttigare och lite billigare.

Livsmedelverket pekar på att det finns tydliga skillnader mellan hushåll med låg respektive hög inkomst.

Vilket oroar Marie Löf.

– Tyvärr har vi ju ojämlikheter i hälsa med större andel övervikt och obesitas i utsatta grupper. Det finns ju risk att sådana skillnader blir ännu större nu eftersom de som har det sämst ekonomiskt har sämre förutsättningar att köpa hälsosam mat när priserna stiger.