Fortsatt ras på börsen väntar

Oskar Carlsson/TT

Publicerad 2020-03-01

Stockholmsbörsen faller efter coronavirusets framfart och ännu finns inga tecken på när utvecklingen kan vända. Bildmontage.

Stockholmsbörsen rasar i takt med den fortsatta spridningen av coronaviruset. Ännu finns inga tecken på när utvecklingen kan vända.

– Vi har en huvudsaklig riktning som kommer att vara nedåt ett tag till, säger Peter Malmqvist, finansanalytiker på Aktiespararna.

Stockholmsbörsen föll den gångna veckan 12,5 procent och mycket talar för att oron över spridningen av coronaviruset kommer att innebära fortsatta ras.

Peter Malmqvist befarar en nedgång på ytterligare 8–10 procent. Han tar nedgångarna hösten 2018 och hösten 2015 som exempel, då börsen båda gångerna föll med drygt 20 procent innan vändningen kom.

– Ovanpå det finns det ju ingen som kan sätta fingret på någon förbättring i själva smittospridningen. Annars är det något som i grunden är det som får saker och ting att vända, att det som vi är oroliga för förbättras. Men det vore väldigt optimistiskt att tro att det skulle inträffa under just nästa vecka, säger Peter Malmqvist.

Enorm oro

En nedgång med 20 procent är långt ifrån en omöjlighet, anser Frida Bratt, sparekonom på Nordnet. Hon tror att Stockholmsbörsen kommer att fortsätta nedåt tills det kommer indikationer på att konsumtion och produktion i framför allt Kina återupptas.

– Vi fortsätter att få nyheter om nya smittspridningar och det fortsätter att vara en enorm oro för vilka effekter det får. Då tar ju börsen snarare det säkra före det osäkra, det vill säga att man förutsätter att det blir väldigt illa, och då tror jag att börsen kan fortsätta ned.

Kan leda till recession

Men när vändningen kan tänkas komma är omöjligt att sia om, enligt Peter Malmqvist. Osäkerheten är stor och kommer att fortsätta vara det så länge spridningen av coronaviruset fortgår.

– Jag ska inte säga att osäkerheten är större än när vi hade Lehman Brothers-kraschen, för det var ju klart extremt och där är vi absolut inte. Men då visste man i alla fall någorlunda hur man skulle göra, man visste att pengar brukar lösa de flesta problem när man saknar pengar. Med virussmittan är det svårt att säga vad motmedlet är och hur får vi stopp på det här, säger Peter Malmqvist.

Det är också svårt att spekulera i hur omfattande konsekvenserna för ekonomin kan tänkas bli. Frida Bratt förklarar att det finns en viss risk att coronavirusets effekter på börsmarknaden kan leda till recession i världsekonomin.

– Och det skulle bli allvarligt, inte bara för vårt sparande på börsen. I det långa loppet, om det vill sig riktigt illa, så kan det påverka folks ekonomi och leda till minskad sysselsättning. Men det är stor osäkerhet fortfarande och man vet ännu inte de yttersta konsekvenserna.