Hälften över 55 vet inte om pensionen räcker

Sifo: Äldre har dålig koll på pensionen

Uppdaterad 2019-12-18 | Publicerad 2019-12-15

Även äldre har dålig koll på sin pension – över hälften vet inte ens om pengarna kommer att räcka.
Dock, säger ekonomen Madelén Falkenhäll:
– Det är aldrig för sent att förbättra sin situation.

De nya siffrorna kommer från Sifo, som har kartlagt hur de som närmar sig pensionen är rustade för en arbetsmässig sorti.

Bland annat visar undersökningen att knappt var tredje över 55 ens har börjat rusta sig inför den kommande pensionen.

– För de allra flesta minskar inkomsten ganska mycket när man går i pension. Det kan därför vara klokt att i god tid se över sin privatekonomi och försöka anpassa den till en lägre inkomst, säger Madelén Falkenhäll från Swedbank, som har beställt undersökningen.

Inte för sent få koll

Även om kunskaperna om sin plånbok varierar är det på inga sätt för sent att skaffa sig koll, och framför allt att förbättra sin pension.

– Gör en budget med utgifter och inkomster, nu och som pensionär. Blir det för lite över, se över vilka utgifter som går att minska redan i förväg.

Var tredje person ångrar att de inte tog tag i sin pension tidigare, enligt undersökningen. För att inte hamna i den sitsen finns det enkla knep att ta till redan som ung. Bland annat att säkerställa att arbetsgivaren betalar in tjänstepension, och att sätta undan ett privat sparande varje månad.

– Är man närmre pension får man spara ett högre belopp varje månad, det kommer göra skillnad att börja spara tidigt.

Anpassa dina utgifter

Ett annat knep är att anpassa sina utgifter till en eventuell lägre inkomst. Att se över sina abonnemang, amortera mer på lånen eller se sig om efter ett billigare boende, kan göra stor skillnad.

– På så sätt får man ner sina framtida kostnader, säger Madelén Falkenhäll.

Hälften över 55 vet inte om pensionen ska räcka.

Så förbereder du dig inför pensionen

  • Gå in på minpension.se och gör din pensionsprognos, så att du vet vilken pension du kan förvänta dig. Där kan du även se hur pensionen påverkas utifrån vilken utbetalningstid du väljer på din tjänstepension.
  • Det är aldrig försent att börja spara till din pension, kommer du igång senare behöver du sätta undan ett större belopp varje månad.
  • Gör en budget över dina inkomster och utgifter, i dag och som de förväntas vara som pensionär.
  • Tänk på att du kan påverka dina utgifter och på så sätt få en bättre privatekonomi. Spara kvitton eller använd något av de många digitala budgetverktyg som finns – vad lägger du pengar på? Finns det något du kan vara utan?
  • Genom att amortera extra på eventuella lån åren före pension och/eller se dig om efter ett billigare boende kan du sänka dina framtida kostnader, vilket ger mer kvar i plånboken som pensionär.
  • Se över abonnemang, avtal och försäkringar. Finns det sådant du inte längre har användning av?

Källa: Madelén Falkenhäll/Swedbank

PODD Det kan hända med din ekonomi när räntan höjs

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om den kommande höjningen av reporäntan och vad det innebär för svensk ekonomi. Gäst är Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen


Följ ämnen i artikeln