Bankerna: Så blir Riksbankens ränta

Uppdaterad 2018-08-03 | Publicerad 2014-12-15

I morgon lämnar Riksbanken sitt sista räntebesked för året.

Samtliga banker är eniga: Räntan ligger fast.

– En höjning av reporäntan får betraktas som utesluten inom överskådlig framtid, säger Andreas Wallström, chefsanalytiker på Nordea.

Den 28 oktober chocksänkte Riksbanken styrräntan med 0,25 procentenheter till noll för första gången i Svensk historia.

Men det går att sänka räntan ytterligare ett steg så att den blir negativ. Detta tror dock ingen av bankerna som Aftonbladet Min ekonomi har varit i kontakt med är något som kommer att ske.

– Orsaken är den fortsatt låga inflationen och de dämpade inflationsutsikterna. En sänkning av reporäntan kan inte uteslutas men vi bedömer att det finns en viss tröskel till att sänka under noll, säger Andreas Wallström.

"Riksbanken har gjort sitt"

Andra dömer ut Riksbankens möjlighet att ge svensk ekonomi fart framåt:

– Riksbanken har gjort sitt för nu. De kommer nu peka på politiker och myndigheter att de ska stimulera ekonomin och bromsa svenskarnas bolån, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza bank.

I den senaste inflationsrapporten från Statistiska centralbyrån, SCB, var inflationstakten fortfarande negativ i november, -0,2 procent.

KPI med fast ränta, som Riksbanken använder sig av för att se inflationsrörelser, var oförändrad på 0,6 procentenheter.

Siffror som inte talar för någon radikal förändring i morgon.

Låga boräntor framöver

Samtliga experter skjuter höjningar av räntan på framtiden.

Får de rätt, betyder det att vi kan se fram mot låga bolåneräntor en lång tid framöver – men också räkna med låga sparräntor.

Experterna: Då höjs räntan – läs deras svar här!

Detta påverkar styrräntan

  • Riksbanken är Sveriges centralbank och ansvarar för penningpolitiken. Riksbankens mål enligt lag är att upprätthålla ett fast penningvärde. Bankens tolkning av detta är att inflationen ska hållas kring 2 procent per år.
  • Riksbanken vill hålla inflationen låg och stabil eftersom det är bra för ekonomin. Deflation, att priserna sjunker, anses vanligen vara skadligt för ekonomin. Orsaken är bland annat att deflation kan minska konsumtionsviljan.
  • Reporäntan styr vilken ränta bankerna får när de lånar, eller sätter in, pengar hos Riksbanken. Denna ränta påverkar i sin tur räntorna för bankernas kunder.
  • En sänkning av reporäntan syftar till att öka den ekonomiska aktiviteten, eftersom det blir billigare för både företag och privatpersoner att låna pengar. Det gynnar konsumtionen.
Hitta bästa bolånet ✓ Jämför aktuella
bolån

Följ ämnen i artikeln