Så lurade bedragarna hela börsen

Publicerad 2013-10-11

Kan ha tjänat stora pengar på att ha påverkat kurserna

FALSKT PRESSMEDDELANDE Så här såg det falska pressmeddelandet ut. Inget som står i meddelandet är sant.

De lyckades manipulera aktiekurserna och kan ha tjänat miljoner på kuppen.

Så här gick bedragarna bakom en av de största skandalerna på Stockholmsbörsen till väga.

– Det här är en ny typ av brottslighet, säger Günther Mårder, sparekonom på Nordnet Bank.

I morse skickades ett falskt pressmeddelande ut via tjänsten Cision. Enligt meddelandet hade Samsung köpt det svenska företaget Fingerprint Cards.

Fingerprint Cards, som tillverkar sensorer som kan läsa av fingeravtryck, hade redan haft en kraftig kursuppgång de senaste månaderna. Efter beskedet om Samsungs köp rusade aktien ännu mer. Som mest steg den 50 procent på några minuter.

"Djupt utstuderat"

Men Samsung hade inte lagt något bud på företaget. Allt var en bluff. Någon eller några hade genom att förfalska ett pressmeddelande manipulerat kurserna på Stockholmsbörsen.

– Det här var djupt utstuderat. Det finns ingen anledning att tvivla på pressmeddelandets budskap, säger Günther Mårder, sparekonom på Nordnet Bank.

När det hela upptäcktes stoppades handeln med Fingerprints aktie. Alla köp som hade gjorts med Fingerprint Cards makulerades. Även köp med branschkollegan Precise Biometrics, vars aktie åkte med uppåt av det falska beskedet, makulerades.
Vem som ligger bakom pressmeddelandet och hur det kunde skickas ut via Cision är fortfarande oklart. Men Günther Mårder tror att det rör sig om organiserad brottslighet som genom att påverka kurserna tjänar stora pengar på aktiehandeln.

–  Brottslingarna har inget att tjäna på Fingerprintaktien, de vet att dessa köp kommer makuleras. Men det falska beskedet får närliggande konkurrenter att dras med i uppgången. Bedragarna handlar förmodligen inte ens på den svenska börsen, utan handlar med branschkollegor på utländska börser som också dras med upp av det falska beskedet. I ett första skede måste man reda ut vad som hänt och vilka aktier som drabbats på Stockholmsbörsen, sedan måste man påbörja ett internationellt detektivarbete för att se vilka utländska börser som påverkats.

Günther Mårder tror att vi i framtiden kan komma att se mer av liknande bedragare som tjänar på att manipulera börserna.

Kan vända sig utomlands

Sten Åkesson arbetar med marknadsövervakning på Finansinspektionen (FI). Han säger att han aldrig varit med om något liknande under sina 16 år i branschen.

Till TT säger han att det kan bli aktuellt att kontakta utländska myndigheter i jakt på bedragarna.

– Frågan har ju väckts, men det vet vi inte än. I första hand är det Stockholmsbörsen vi nu samarbetar med.

Cision har gjort en snabbutredning av händelsen.

"Utredningen visar att bolaget följt sina rutiner och utsatts för ett utstuderat bedrägeri", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Enligt Cisions vd Magnus Thell har inte deras system blivit hackat. Bedragarna lurade Cisions medarbetare att tro att de var företrädare från Fignerprint Cards både via mejl och telefonsamtal.

Följ ämnen i artikeln