Analytiker: Konjunkturbotten är nådd

Olle Lindström/TT

Publicerad 2020-02-02

Maria Landeborn, analytiker på Danske Bank. Arkivbild.

Aktieutdelningarna stiger. Och de oroväckande konjunktursignalerna lyser med sin frånvaro.

Botten kan redan vara nådd, spår analytiker efter att många av börsens drakar lagt fram sina bokslut.

Hotet är coronaviruset.

– Signalen är att konjunkturen inte blir sämre framöver, säger Maria Landeborn, analytiker på Danske Bank.

– I många fall har vi det värsta bakom oss, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB.

Det är också en bild som bekräftas av den senaste statistiken. Härom dagen visade exempelvis siffror från statliga Konjunkturinstitutet att läget i tillverkningsindustrin har stigit till en nivå som är bättre än normalt.

TT: Blir det inte värre än så här alltså?

– Förhoppningsvis inte, vi får se vad coronaviruset hittar på, säger Maria Landeborn.

– Det kommer att påverka global industri första kvartalet, säger Esbjörn Lundevall om virusepidemin.

Sju procent upp

Nästan alla företag är beroende av någon slags vara från Kina. Hur stor sättningen blir är svårt att säga, det beror på hur långvarig oron för smitta blir, resonerar han.

Förutom att resultaten överlag var starka med stigande vinster, så blir det bra med avkastning till ägarna. När ungefär hälften av storbolagen på Stockholmsbörsens finlista, OMXS30, lagt fram sina bokslut är trenden tydlig. Aktieutdelningarna ökar med sju procent jämfört med året före, baserat på medianen, det mittersta värdet, enligt TT:s sammanräkning.

Enligt Danske Banks analytiker har de totala utdelningarna, räknat i kronor, ökat från 111 miljarder till 116 miljarder kronor, baserat på 14 av storbolagens bokslut.

Tydlig signal

Och det är bara bankerna, som har helt egna specifika penningtvättproblem på halsen, som sänker. Alla andra börsjättar inom den konjunkturkänsliga verkstadsindustrin höjer aktieutdelningen, några få lämnar den oförändrad. Det är en tydlig signal om att tiderna inte bedöms bli så mycket sämre. Styrelserna brukar inte vilja komma tillbaka till ägarna nästa år med sänkta utdelningar, resonerar Maria Landeborn.

– Det är en tydlig positiv signal om framtiden, speciellt med tanke på vad man trodde för bara ett halvår sedan, säger hon.

Börsjättarna har också blivit bättre på att anpassa sina kostnader för svagare efterfrågan, de är bättre rustade att hålla lönsamheten uppe, enligt Maria Landeborn.

Esbjörn Lundevall tycker att boksluten överlag varit åt det positiva hållet. Men han slås ändå av att aktiemarknaden, med tanke på den höga värderingen, mottagit resultatrapporterna så pass bra trots att resultaten i flera fall varit relativt modesta.

– Det har överlag varit snälla och positiva reaktioner, säger Lundevall.