Varning för global recession

TT

Publicerad 2020-03-16

Chefen för USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) Jerome Powell sänker Feds styrränta till 0,00–0,25 procent, vilket välkomnas av president Donald Trump. Arkivbild

Ekonomer varnar för att coronaviruset verkar skapa en global recession, som om den blir långvarig kan övergå i depression.

Samtidigt går en lång rad ledande centralbanker, däribland USA:s centralbank och Europeiska centralbanken (ECB), ut med nya stimulansåtgärder och räntesänkningar.

Flera ledande centralbanker runt om i världen tar rygg på USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) och genomför omfattande stimulansåtgärder för att bromsa den ekonomiska nedgången i kölvattnet på coronaviruset.

Även Australiens och Nya Zeelands centralbanker sänker sina styrräntor, medan Japans centralbank genomför en ny omgång stödköp, bland annat genom att köpa risktillgångar som börsnoterade aktiefonder i högre takt än tidigare och ett program på 2 000 miljarder yen för köp av företagsobligationer.

Sänkta buffertkrav

Åtgärderna följer på det att Fed för andra gången på kort tid i helgen sänkte sin viktigaste styrränta. Med sänkningen på 1 procentenhet ligger styrräntan nu i spannet 0,00-0,25 procent.

Samtidigt sänkte Fed, precis som Finansinspektionen gjorde i Sverige förra veckan, buffertkrav för att öka utrymmet för kreditgivning från bankerna i krisläget.

Stimulanserna kommer sedan storbanken Goldman Sachs ekonomer sänkt sin tillväxtprognos för USA till noll i första kvartalet och minus 5 procent i andra kvartalet. Det kan jämföras med en tidigare prognos på en tillväxt med 0,7 procent i första kvartalet och en nolltillväxt i andra kvartalet.

För helåret räknar Goldman Sachs ekonomer med att USA:s tillväxt stannar på 0,4 procent, mot en tidigare prognos på 1,2 procent.

Göra allt

En global recession verkar vara en självklar konsekvens av vad vi ser nu, skriver samtidigt fondförvaltaren Pimcos globala ekonomiska rådgivare Joachim Fels.

Han manar regeringar och centralbanker att göra allt för att säkra att recessionen blir kortvarig och att det inte övergår i vad han beskriver som en depression.

Riksbanken har än så länge avstått från att sänka den svenska styrräntan från noll, där den har legat sedan den omstridda höjningen i december. Däremot har Riksbanken flaggat för att man kan tänka sig göra mer stödköp av obligationer vid sidan av ett nytt program med lån till företag via bankerna på 500 miljarder kronor, i syfte att öka kreditgivningen till små och medelstora företag som drabbats av coronavirusets ekonomiska effekter.