Är du för privat på jobbet?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-10

Nina Jansdotter: Så fixar du snacket med kollegorna

För privat på jobbet? Var går gränsen för vad man kan prata om på jobbet? Att dela med sig av sitt privatliv kan vara nödvändigt men samtidigt vill man inte gå över gränsen.

Hur mycket ska man egentligen dela med sig av sitt privatliv när man är på jobbet?

Kan ens snack på fikarasten påverka karriären?

– Jag brukar säga så här: Man kan vara personlig men inte privat, säger karriärscoach Nina Jansdotter till aftonbladet.se.

Nina Jansdotter.

Att ha vänner på jobbet är för många en nödvändighet. I vissa fall arbetar kanske rentav ens bästa vänner på jobbet och man delar med sig av till varandra av sina erfarenheter och upplevelser.

– Var gränsen går mellan det personliga och privata måste var och en själv bestämma. Vissa människor är mer öppna och kan lämna ut sig lite mer. Det gör dem ingenting om andra känner till detaljer om deras privatliv. Andra människor är mycket mer tillbakadragna, konstaterar Nina Jansdotter.

Samtidigt måste man vara medveten om att det man berättar på jobbet kan påverka ens karriär.

– Det finns olika typer av företag. Befinner man sig i en mycket strikt och professionell miljö kan det bli väldigt konstigt om man är för privat med sina kollegor.

Utelämna detaljer

Hon tycker däremot att det är bra att berätta för sina kollegor om man har drabbats av en svår händelse, som ett dödsfall i familjen eller en skilsmässa.

– Det är bra att berätta att man genomgår något tufft och är lite labil för tillfället. Men utelämna detaljerna. Man ska inte gråta ut om sin uppslitande skilsmässa på jobbet utan gör det med en nära vän eller en terapeut.

Kan man vara för opersonlig på jobbet också?

– Att vara stel och tråkig främjar inte arbetsglädjen. Det hör ju till social kompetens att kunna köra lite small talk. Om någon frågar "har du barn" och man svarar "det diskuterar inte jag på jobbet" så verkar ju det frånstötande. Måste kunna göra möten med människor, bjuda lite på dig själv och slappna av.

Chefen ruckar balansen

Enligt Nina Jansdotter måste man välja vem man är personlig med på jobbet, och inte basunera ut detaljer om sitt privaliv för alla. Hennes tips är att man ska välja med hjärtat.

Hon berättar om ett tillfälle då hon själv var på konferens och en kollega gav alldeles för många detaljer om sitt privatliv. Detaljer som hon, Nina, helst inte hade velat ta del av.

– Det var en chef som blev berusad och talade om sin fru som inte älskade honom längre. På måndagen var det inte roligt att hälsa på den chefen. Han var tvungen att vara väldigt strikt eftersom han visste att han hade gjort bort sig. Man ska tänka på att det kan vara jobbigt för andra att få veta privata saker om en.

Undvik skvaller

Nina Jansdotter varnar för att skvallra om sina kollegor.

– Får man ett förtroende av andra så ska man inte sprida det vidare. Det leder bara till skvaller, snaskigheter och dålig stämning för alla.

Även politiska åsikter och religionsfrågor kan vara känsliga på jobbet och bör undvikas.

– Försök att hålla extrema åsikter för dig själv. När man jobbar tillsammans så handlar det om att vara en del av ett team. Man får vara sig själv, men kanske inte fullt ut. Fråga dig själv: vill du ha rätt eller vill du vara lycklig? Spring inte på alla diskussionsbollar, utan fokusera på jobbet.

Ninas 3 tips till läsarna:

Var personlig men inte privat på jobbet.

Skvallra inte om dina kollegor.

Spring inte på alla diskussionsbollar bara för att få rätt.

Följ ämnen i artikeln