Lär dig chefens hemliga språk

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-02

Rekommendationsbrev skrivs ofta i koder

Rekommendationsbrev är viktigt för den som söker jobb.

Men många omdömen är kodade – ”bra” betyder egentligen ”dålig” på personalchefernas språk.

– Vi som jobbar med det här är självklart insatta i vad koderna betyder, säger rekryteraren Ann Bender.

Har du fått ett betyg från din förra chefen som intygar att du är bra? Det är inte säkert att det ger ett positivt intryck när du söker jobb nästa gång. Få chefer skriver nämligen negativa betyg. Istället kodar de omdömena. Det menar Georg Uggelberg, författare till boken ”Att skriva och tolka tjänstgöringsbetyg”.

– Om man avslutar med: ”vi lämnar henne våra rekommendationer” betyder det egentligen att man inte rekommenderar henne särskilt mycket, säger Georg Uggelberg till UNT.

Han förklarar att många använder sig av en femgradig skala där omdömet ”till vår belåtenhet” är det sämsta. Sedan följer: ”till vår fulla belåtenhet”, ”med gott resultat”, ”med mycket gott resultat”, och det bästa – ”med utomordentligt resultat”.

Många blandar omdömen

Ann Bender är rekryterare på Proffice och väl insatt i det här kodsystemet.

– Står det ”lycka till” kan det betyda att de inte rekommenderar personen, säger hon.

Men nuförtiden blandar många olika omdömen, vilket gör att man inte kan lita på den informationen helt och hållet.

– Det är sällan man kan dra några långtgående slutsatser av det här. Det är bara en liten del i en stor rekryteringsprocess, säger hon.

Enligt Ann Bender är det få jobbsökande som känner till de här koderna. Men även om man förstår att intyget egentligen är negativt kan det vara svårt att inte lämna fram det. Ann Bender menar att de kräver något som styrker en tidigare anställning.

Skaffa referenser

Betygen är ändå någon slags fingervisning, säger Ann Bender. Därför rekommenderar hon dem som fått vaga omdömen eller ett ”lycka till” att fråga vad chefen egentligen tycker.

– Det bästa är sedan att man säkrar upp med bra referenspersoner och att man vet vad de kommer att säga.

Följ ämnen i artikeln