Jobben där kvinnor tjänar mer än män

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-29

– åtminstone till att börja med

Män har generellt högre löner än kvinnor.

Men det finns yrken där kvinnor tjänar bättre.

Kvinnliga jurister, demonstratörer och fritidsledare får alla mer än sina manliga kollegor.

I alla fall till att börja med – i familjebildar-åren drar männen förbi.

Jurister är ett yrke där kvinnor får mer i lön – men bara i unga år.

Män tjänar mellan 2 och 8 procent mer än kvinnor på likvärdiga jobb, enligt arbetsgivarföreningen Almega. Men det finns yrken där det är kvinnorna som drar in mer pengar, visar de nu i en rapport.

– Det är i tjänsteyrken man ser den tydligaste trenden, säger Håkan Eriksson, som varit med och tagit fram rapporten.

Fritidsledare, säkerhetsinspektörer och jurister är några av yrkesgrupperna där kvinnor tjänar mer. Allra störst är skillnaden för demonstratörer, som säljer och visar upp olika varor. Där får kvinnor i snitt 4400 kronor mer än männen i månaden, upp till 24 års ålder. Kvinnliga fritidsledare i åldrarna 25-29 får ungefär 4200 mer.

Tappar försprånget

Men när kvinnor blir lite äldre tappar de ofta sitt försprång. Särskilt tydligt blir det för jurister, där kvinnor får mer pengar runt 30. Efter åldrarna 35–39 år tappar de dock ledningen i löneligan.

– Kvinnor går in på högre löner men i de barnafödande åren får männen ett försprång som kvinnan inte tar igen sen, säger Håkan Eriksson.

Det finns dock ett fåtal yrkesgrupper där kvinnor har högre lön oavsett ålder. Framförallt gäller det säkerhetsinspektörer, till exempel väktare, men också fritidsledare, samt vård- och omsorgspersonal. Då ska man dock ha i åtanke att Almega bara organiserar privata sjukhus. Håkan Eriksson påminner om att det också är ett yrke som domineras av kvinnor, och att löneförsprånget därför inte är så konstigt. Han har inte undersökt orsakerna till skillnaderna närmre.

– Män tjänar mer än kvinnor, det här är undantagen. Men med det i åtanke kan vi se att kvinnor har ett försprång där man har individuell lönesättning, säger han.

Kan bero på prestation

En av slutsatserna som Håkan Eriksson därför drar är att det handlar om prestation.

– Eftersom skillnaderna är inom yrken som mest har individuell lönesättning är det troligt att kvinnor presterat bra och att det slår igenom i lönen. Och det är precis som det ska vara tycker jag.

Följ ämnen i artikeln