Guide: Så lyckas du bäst med ditt sparande

Experten svarar på frågor om sparformer

Uppdaterad 2020-01-29 | Publicerad 2020-01-21

Att spara är inte bara att lägga pengarna på hög.
Med rätt teknik kan pengarna i stället komma att växa rejält, om man investerar.
Här är ekonomen Frida Bratts bästa spartips.

Hur ska man börja med sitt sparande?

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, tips är att du ska börja med att tänka på vilken sorts sparande du behöver:

  • Behöver du spara ihop till en buffert? Starta ett automatisk månadssparande där du sätter av till ett vanligt sparkonto varje månad.
  • Men har du lite pengar att avvara till ett sparande på lite längre sikt? Då är fonder absolut att föredra framför sparkonto, eftersom du på sparkontot knappt får någon ränta.
  • Öppna ett så kallat investeringssparkonto, som är själva plattformen från vilken du sedan väljer fonder, hos en bank. Det kostar ingenting att öppna ett ISK, det är sedan själva fonderna man betalar för.
  • Vill man göra det väldigt enkelt för dig väljer man en billig aktiefond, en global indexfond, som man betalar max 0,4 procent i årlig avgift för.
  • Sparar du långsiktigt, till pensionen eller barnen, räcker i princip en sådan fond för nybörjaren.
  • Sparar du på medellång sikt, kanske 5-7 år, kan det vara en idé att komplettera med en korträntefond eller en blandfond, som placerar i både räntor och aktier. Men betala inte mer än 0,4 procent för blandfonden. Svårare än så behöver det inte vara.
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet

Sparekonomens tips: Så lyckas du med ditt sparande

Prioritera att spara till en buffert. Det är det allra viktigaste sparandet, särskilt om du exempelvis har ett försörjningsansvar för barn.

Därefter: placera pengarna där de får växa. När du har bufferten på plats är det dags att börja placera pengarna du sparar.

Automatisera sparandet. Se till att det dras automatiskt från din lön i början av månaden.

Sätt upp ett mål: vad vill du spara till?

Välj lågpris. Avgifter växer över tid, och indexfonder passar nybörjaren utmärkt.

Vad är viktigast att ha koll på?

– Avkastningen – att fondandelarna ökar i värde - är såklart viktig, det är ju därför du sparar i fonder. Men avkastningen är svår att sia om. Förhoppningsvis växer pengarna över tid. Men avgifterna ser du här och nu. Risken är att rekommendationerna du får vid bankrådgivning är orimligt dyra fonder, som kan kosta 1,5-2 procent. Det kan låta lite, men blir mycket över tid.

Hur lyckas man bäst med sitt sparande?

– Mitt framgångsrecept är; långsiktighet, riskspridning, automatisering och enkelhet. Alltså spara långsiktigt – det är tiden som får pengarna att växa och som möjliggör en placering på aktiemarknaden.

Försök inte tajma börsen

– Gå inte in och försök tajma börsens upp- och nedgångar, utan köp regelbundet mer fondandelar i ett månadssparande. Då köper du i uppgångar ibland och i nedgångar ibland – och genom att köpa vid många olika tillfällen sprider du riskerna. I en nedgång får du ju exempelvis fler fondandelar för din månatliga insättning.

Sprid riskerna

– Du sprider också riskerna genom att placera i en globalfond, som placerar i aktier på alla världens marknader. Och skapar du ett automatiskt månadssparande sker denna insättning av sig själv utan att du behöver tänka på det. Med enkelhet menar jag att välja det transparenta och det du förstår – som en indexfond, det vill säga en aktiefond som placerar i enlighet med marknadens snitt. Det är transparent och billigt.