Så lyckas du bäst med aktiesparandet

5 tips för ett lyckat sparande

Uppdaterad 2020-03-18 | Publicerad 2020-02-23

Alla kan spara i aktier, slår ekonomen Johanna Kull fast.
Om alla bör och ska spara i aktier, är en snårigare fråga.
Här är hennes tips på hur du kommer i gång.

Hakan är utsträckt när Johanna Kull, sparekonom på Avanza, säger:

– Ja, alla kan spara i aktier, hög- som låginkomsttagare.

Bara ordet aktier skriker höga risker. Något som bara de våghalsiga börshajarna ägnar sig åt, lyder fördomen.

Så minimerar du riskerna med aktier

Men för att minimera riskerna är det aktiefonder som gäller, är Kulls råd.

– Den enkla vägen är att i stället att spara i aktiefonder. Då blir du indirekt ägare av aktier, men slipper själv tänka på frågor som riskspridning och vilka aktier du ska köpa. Det behöver inte vara antingen eller, du kan självklart spara i både aktier och fonder.

Riskerna ja. Det går inte att komma undan att aktier är förenade med en risk. Med tur och skicklighet kan pengarna växa ordentligt. Men motsatsen kan få ödesdigra konsekvenser.

– Aktier svänger i värde och det måste man vara medveten om. Över tid tenderar dock börsen att stiga. Generellt kan man säga att det är två risker förknippade med aktier, bolagsrisk och marknadsrisk.

Två typer av risker

Bolagsrisk är den risk som är förknippad med ett enskilt bolag. Går bolaget bra går aktien bra och vice versa.
– Denna risk minimerar vi genom ha en god riskspridning, det vill säga genom att äga aktier i flera olika bolag, säger Johanna Kull.

Marknadsrisk är risken för händelser som påverkar mer eller mindre alla bolag, så som konjunkturnedgång eller politisk instabilitet.
– Denna risk går inte att eliminera, men trösten är att den negativa effekten av politiska händelser bara brukar utgöra parenteser i ett långsiktigt sparande.

Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Ha koll på detta innan du börjar aktiespara

Ett vanligt missförstånd, enligt Johanna Kull, är att folk tvekar med att börja spara i aktier för att det känns för svårt. Det är fel, menar hon.

– Du behöver ingen doktorshatt i ekonomi för att spara i aktier. Bara börja och gör det med mindre belopp, så blir eventuella felbeslut inte så kostsamma. Ofta är misstagen också en förutsättning för att vi ska kunna fatta bättre och mer välgrundade beslut längre fram.

Vilken tidshorisont bör man ha?

– Minst fem år, gärna längre. Hur börsen utvecklas i år eller nästa kan ingen veta och därför ska man heller inte investera pengar som man behöver inom det närmsta året. Över längre tid har dock börsen alltid stigit och är du bara långsiktig och har en bred aktieportfölj med flera olika bolag, är förutsättningarna goda för att du ska få en bra avkastning över tid. Men som sagt kom ihåg tålamodet, det är a och o.

5 tips för ett framgångsrikt aktiesparande

  1. Köp lite varje månad. Att över tid lyckas med att tajma marknaden och parera börsens svängningar är i princip omöjligt och risken för att trampa snett är hög. Bättre är det köpa lite varje månad, då minimerar du risken att gå in på marknaden vid fel tillfälle.
  2. Sprid risken över flera bolag. Genom att köpa aktier i olika bolag från olika branscher minskar du risken i din aktieportfölj och du blir inte lika beroende av utvecklingen för ett enskilt bolag. Att satsa på att äga aktier i minst 10 olika bolag från 5 olika branscher, är en bra målbild.
  3. Ha basen i investmentbolag. Investmentbolag är riktigt bra nybörjaraktier som ger en automatisk riskspridning. Deras affärsidé är att äga aktier i andra bolag och de fungerar därför lite som en fond, fast med färre innehav. Investmentbolagen är även en mycket bra bas i mer erfarna aktiesparares portfölj. Som grupp har de slagit snittavkastningen på börsen i princip under alla tidsperioder.
  4. Återinvestera utdelningen. Många bolag delar ut en del av vinsten, ger så kallad utdelning. Genom att återinvestera denna och köpa fler aktier kommer din aktieportfölj garanterat att växa snabbare och du kommer nå dina drömmar fortare. Du kan antingen välja att köpa fler aktier i det bolag som gett dig utdelning, eller att investera i något annat bolag. Det är en smaksak och du får utgå från hur just din aktieportfölj ser ut och vilken riskspridning du har.
  5. Ha tålamod. De flesta finansiella solskenshistorier har en sak gemensamt, att spararen varit långsiktig. Här pratar vi inte ett år eller två, snarare decennium. Att investera i aktier eller aktiefonder är ett Vasalopp, ingen sprint.

PODD Så blir ekonomiåret 2020

I podden avsnitt av Aftonbladet Daily pratar vi om det kommande året – inklusive brexit, USA-val och lågkonjunkturer.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Spara

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu