Så kan du spara i fonder

Uppdaterad 2020-01-24 | Publicerad 2018-06-01

76 procent av svenska folket fondsparar.

Nästan åtta av tio svenskar sparar i fonder, privat eller via tjänstepensionen.
Det visar en ny undersökning från Fondbolagens förening.
Här får du tips på hur du kan lägga upp ditt fondsparande.

Fondbolagens förening har med hjälp av Sifo frågat svenska folket hur de sparar i fonder. 65 procent har ett privat fondsparande, och 76 procent om man även räknar in tjänstepensionen.

– Allt sparande är bra, oavsett om det är i aktier, fonder eller på sparkonto. Men fondsparande har varit en riktig framgångssaga, konstaterar Gustav Sjöholm, sparekonom på Fondbolagens förening.

Fonder före amortering

Gustav Sjöholm, sparekonom på Fondbolagens förening.

34 procent anger att de ser fonder som den bästa långsiktiga sparformen. Det är en uppgång från 30 procent 2016.

Samtidigt har andelen som föredrar amortering sjunkit till under 10 procent.

– Det kan ha att göra med amorteringskraven. Man blir tvungen att amortera, på gott och ont. Kanske känner man att utrymmet att amortera därutöver minskat, säger Gustav Sjöholm.

Hela nio av tio hushåll med hemmavarande barn har någon form av barnsparande. 54 procent sparar i fonder, och lika många på sparkonto.

– För tillfället ger sparkonto ingen eller knappt någon avkastning. Uppsidan är att du vet vad du får tillbaka. Aktier och fonder kan ju tappa i värde. Men för långsiktigt sparande tycker jag att man ska gå ifrån sparkontot. Man kan välja en global aktiefond eller blandfond om man inte gillar hög risk, säger Gustav Sjöholm.

Sparar till buffert

47 procent svarar att de månadssparar i fonder privat. 1 000-1 999 kronor per månad är den vanligaste summan.

Lika många svarar att de sparar i fonder för att ha en ekonomisk buffert.

Bör man inte ha den på ett tryggt sparkonto?

– Jag tycker att man kan ha en buffert både på ett sparkonto och i fonder. Men man ska tänka på vilken typ av fonder man väljer. Kanske räntefonder, om det handlar om buffert, säger Gustav Sjöholm.

Just nu är det oroligt på börsen, bland annat till följd av USA:s nyligen införda ståltullar. Hur ska man tänka kring sitt fondsparande?

– Den bästa garanten är att månadsspara. Då vet du med säkerhet att du inte går in med alla pengar inför en börsnedgång, och samtidigt att du inte missar en uppgång. Om du tror att de kommande månaderna blir skakiga kan du dra ner på månadssparandet, men ta inte bort det helt.

Fyra tips för ditt fondsparande:

  1. Utgå från dig själv och din livssituation. Var realistisk kring hur mycket du kan spara.
  2. Var prismedveten. Mät avgiften mot den historiska avkastningen.
  3. Titta på förvaltningen. Vad har de som placerar dina pengar för inriktning? Vad händer om börsen går upp eller ner? Skumma igenom faktabladet, det tar bara fem-tio minuter.
  4. Gör det roligt. Köp något du tror på så att du hänger med. Om du gillar hållbarhet, hitta en fond med tydlig hållbarhetsmärkning. Om du tycker att Asien eller Afrika är intressant och hänger med i vad som händer, köp en sådan fond.

Spara

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu