Avgiften kan höjas i många bostadsrättsföreningar

Uppdaterad 2020-05-25 | Publicerad 2020-05-18

Många bostadsrättsföreningar drabbas av stora inkomstbortfall när lokalhyror uteblir i spåren av coronaviruset.

Nu kan avgifternas höjas i föreningarna, rapporterar Svenska Dagbladet.

Restauranger och butiker har drabbats hårt av coronakrisen. Intäkterna minskar samtidigt som de fasta kostnaderna för lokaler finns kvar.

För många är läget nu så tufft att de inte klarar av att betala hyran, skriver Svenska Dagbladet.

Drabbas negativt

För bostadsrättsföreningarna innebär det lägre inkomster från lokalhyran. Enligt en enkät från Fastighetsägarna har 30 procent av föreningarna med lokaler drabbats negativt av krisen.

– De föreningar som har kafé- eller restauranglokaler uppger att 70 procent inte betalar enligt tidigare avtal. För andra lokalhyresgäster ser det inte fullt så illa ut, men nästan 20 procent av de små sällanköpsbutikerna, till exempel klädaffärer, betalar inte heller enligt avtal, säger Johan Flodin, bostadsrättsexpert vid Fastighetsägarna, till tidningen.

Främst drabbade är de äldre föreningarna i Stockholm som ligger längs Rörstrandsgatan, Sankt Eriksgatan, Skånegatan, Katarina Bangata och övre delen av Birger Jarlsgatan.

Framför allt riskerar avgiften att höjas i föreningar med många lokaler.

Kan bli höjningar

Enkäten visar också att 43 procent av de tillfrågade föreningar tror att deras lokalhyresintäkter kommer att sjunka ännu mer nästa kvartal.

Enligt Fredrik Johansson, affärsområdesansvarig på sajten Allabrf.se, kan det innebära avgiftshöjningar i uppemot var femte förening med lokaler.

– Nu finns det statliga stödet för hyresrabatter. Om föreningen sänker hyran med 50 procent står staten för hälften av den rabatten. Men det blir ändå ett intäktsbortfall för många föreningar och framförallt kvarstår osäkerheten om föreningsekonomin på längre sikt eftersom det statliga stödet bara gäller april–juni i år. Vad som händer sedan vet vi inte, säger han till Svenska Dagbladet.