Prisplatå på avvaktande bostadsmarknad

Uppdaterad 2018-08-17 | Publicerad 2018-05-16

Bostadsrättspriserna sjönk med 1 procent i april.

Bostadsmarknaden är fortsatt sval.
Priserna ligger på flera håll stilla eller backar svagt, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Den stekheta majvärmen har hittills inte spillt över på bostadsmarknaden, som fortfarande är avvaktande.

Den senaste månaden har bostadsrättspriserna i landet backat med 1 procent, samtidigt som de stått stilla på villamarknaden, enligt Svensk Mäklarstatistik.

HOX-index från Valueguard visar däremot på något stigande priser, åtminstone på bostadsrätter. I Stockholm och Göteborg är det upp runt två procent, men sammantaget kan våren beskrivas som en period av oförändrade priser.

”Rör oss horisontellt”

– De stora prisnedgångarna skedde under hösten 2017. Sedan årsskiftet befinner vi oss på vad som bäst kan liknas vid en platå där vi just nu rör oss ganska horisontellt, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

På ett års sikt har bostadsrättspriserna sjunkit med 7 procent. Störst har nedgången varit i Stockholm: minus 9 procent.

Men bilden spretar.

– Vissa städer har haft nästan exakt samma utveckling som Stockholm, till exempel Uppsala. Andra större kommuner har i princip gått fria från prisnedgångarna, säger Per-Arne Sandegren.

I april minskade antalet bostadsförsäljningar med 9 procent jämfört med förra året, från drygt 9 000 till knappt 8 200.

Spår lugn utveckling

Under årets två första månader, inför skärpningen av amorteringskravet, ökade dock antalet affärer, vilket gör att minskningen hittills i år ligger på 2 procent.

– Vi kommer säkert att sakta återgå till en mer normal försäljningstakt. Å andra sidan stundar sommaren då marknaden brukar gå ner, säger Per-Arne Sandegren, som spår att den avvaktande stämningen kommer att bestå fram till i höst.

– Då får marknaden bekänna färg när aktiviteten ökar. Vi får se till vilka priser köpare och säljare möts. Om det fortsätter så här, eller om det visar sig finnas ett uppdämt behov.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu