Nu har bolånen passerat ny miljardgräns

Uppdaterad 2018-08-30 | Publicerad 2017-07-27

De svenska hushållens sammanlagda bolån är uppe på en rekordhög nivå.

Över 3 000 miljarder kronor.

– Jag hoppas att det svenska folket ser de här 3 000 miljarderna som en larmsignal. Det går åt ett farligt håll, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

För första gången någonsin passerade de svenska hushållens totala bolån 3 000 miljarder kronor i juni.

På bara en månad ökade bolånen med närmare 30 miljarder och på ett år har de ökat med nästan 200 miljarder, enligt nya siffror från SCB.

– Det är en farlig chansning som det svenska folket gör. Det är väldigt lätt att låna när räntorna är de lägsta vi har haft de senaste hundra åren. Att då trycka på knappen och rekordlåna är som att gå på en skör tråd. När räntorna sedan stiger kommer vi att se vad det här kalaset har kostat, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

”Vi lever loppan”

Han beskriver det som ett kalas, där hushållen firar utan att inse att det kommer en dag där de behöver betala också.

– Det är ett väldigt dystert besked att svenskarna rekordlånar. Det är en olycklig kombination där svensk ekonomi går väldigt bra och samtidigt har vi en rekordlåg ränta. Det svenska folket tycker att de har höga löner och är rikare än någonsing. Just nu har vi ett räntekalas. Vi lever loppan och köper också bil och resor för lånade pengar.

Claes Hemberg menar att synen på lån har förändrats de senaste decennierna.

När det gäller just bostadslån säger han att det är de som har köpt en bostad det senaste året som drabbas hårdast om räntorna höjs.

– De äldre som har flyttat från sina villor när barnen har flyttat ut är en grupp som är mer försiktig och tänker till. De som är känsliga för det här är de unga människorna.

Kan tvingas flytta

För att hushållens bolån ska minska är det dags för folk att överväga att flytta till mindre bostäder, tycker Claes Hemberg. Särskilt om du har lånat 80–90 procent och tagit lån utan någon säkerhet.

– Det som kommer att hända är att folk inte har råd att betala tillbaka de här pengarna. Vad många skulle behöva göra är att flytta till mindre boenden för att skaffa sig en bättre marginal. Om du i dag har lånat 80–90 procent, då kanske du måste komma ner till 70 procents belåning. Folk har inte sparat så att de har råd att betala tillbaka det. Det tar många år att sänka sin belåning.

Blir det en krasch med stigande arbetslöshet i kombination med höjda räntor och fallande bostadspriser varnar Claes Hemberg för att tusentals kan tvingas flytta för att de har köpt för dyra hem.

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, ser också det här som den största faran. Men hon menar att även om hushållens totala bolån är uppe på en rekordhög nivå är det viktigare att se till de enskilda bolånetagarna.

Räkna på höjda räntor

Hon tycker att du bör räkna på hur mycket dyrare räntor som du kan klara av.

– Jag vill varna för att räntorna kan komma att stiga. Hushållen bör räkna på vad det skulle innebära och hur många tusenlappar mer i månaden det kan bli om räntorna går upp, säger hon.

Liksom Claes Hemberg vill hon uppmana dem som känner att de har betalat för mycket och inte har råd att betala av på sina bostadslån att byta boende.

Hur lätt är det att hitta något billigare med dagens priser?

– Jag tror att det går, om man måste går det. Det handlar om att byta till andra områden än vad du har tänkt dig och titta vad du har för pendlingsmöjligheter. Det är värt att kunna känna sig lugn med sin ekonomi och sova gott om natten.