Så gör du med pensionen – efter skattehöjningen

Uppdaterad 2020-01-24 | Publicerad 2015-03-30

Många har valt att pensionsspara i investeringssparkonton.

Förra veckan aviserade regeringen en skattehöjning på ISK. En skattechock, hävdade då flera experter.

Men Avanzas Claes Hemberg håller inte med.

– ISK är fortfarande den absolut bästa sparformen, säger han.

När avdragsrätten på privat pensionssparande sänktes vid årsskiftet valde många att istället börja spara i fonder på investeringssparkonton.

Där beskattas inte pengarna när de tas ut – istället dras en jämn skatt på kontot varje år.

Knappt hade folk hunnit flytta över sina slantar innan regeringen, vid en presskonferens förra veckan, aviserade en skattehöjning på ISK.

Ett utspel som kallades för en "chockhöjning" av tidningen Privata Affärer och som fick Maria Landeborn, privatekonom på Skandia, att bli orolig för att färre skulle vilja spara långsiktigt, särskilt när statslåneräntan höjs.

– Då kommer ISK att framstå som mindre attraktivt och det tycker jag är synd. Vi behöver stimulera ett långsiktigt sparande, nu när avdragsrätten för privat pensionssparande avskaffas, sa hon till Dagens Nyheter.

"Blir tolv kronor extra per år"

Men Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, tycker att oron är överdriven. Investeringssparkonto är fortfarande den absolut bästa sparformen, säger han.

– Skillnaden efter skattehöjningen blir inte så stor (se räkneexemplet nedan). I genomsnitt är det en skattehöjning på 0,2 procentenheter, säger han.

Enligt Claes Hemberg beror oron på ett för snävt tidsperspektiv. Över lång tid är ISK fortfarande en bra sparform.

– För den vanliga spararen som sparar 500 kronor i månaden blir det tolv kronor extra i skatt varje år. Det tror jag de flesta svenskar klarar av och du hittar inga bättre fondkonton i utlandet, säger han.

Utgick från nollränta

Felet som många har gjort är att man räknade med att skatten på ISK nästa år skulle bli nära noll, i och med att statslåneräntan beräknas bli så låg.

– Räknar vi att skatten höjs från noll så är det ju en oändligt stor skattehöjning, men utredningen som låg till grund för skatten räknade med en normalränta på tre procent. Utifrån det höjs skatten från 0,9 procent till 1,1 procent, säger Claes Hemberg.

Efter 24 april blir du dubbelbeskattad

Fortfarande är det många svenskar som inte har lämnat sitt privata pensionssparande, och som därmed riskerar att dubbelbeskattas.

Av de två miljoner som sparar i privata pensionförsäkring är det bara hälften som lämnat. Och tiden börjar bli knapp.

– Du får spara 1800 kronor i år – därefter blir du dubbelbeskattad. Om du sparar 470 kronor i månaden, som snittsvensken gör, så har du fram till den 24 april på dig, sen har du mer än 1800 på kontot, säger Claes Hemberg.

Pension

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu