Måsten i december för din privatekonomi

Uppdaterad 2019-12-12 | Publicerad 2017-12-12

Om du sköter ekonomi rätt innan årsskiftet kan du kamma hem tusenlappar.

Har du koll på din ekonomi?
Här är bästa tipsen som du inte får glömma inför årsskiftet.
Du kan verkligen spara eller få tillbaka tusenlappar.

1. Friskvårdsbidrag

Får du friskvårdsbidrag av din arbetsgivare? Då är det dags att lämna in kvittona för det innan den sista december. Oavsett hur mycket du får ut så går det sällan att spara årets bidrag till nästa år. Har du inte hunnit eller tagit dig för att nyttja ditt friskvårdsbidrag så är det inte försent. Du kan köpa ett gymkort, badkort eller beställa en massagetid även för nästa år, så länge som du beställer/ köper det på den här sidan om årsskiftet. Friskvårdsbidraget är skattefritt.

2. Rot- och rutavdrag

Har du köpt rut- och/eller rotavdrag under december? Då måste du betala räkningarna innan årsskiftet för att få göra avdrag för det i nästa års deklaration. Har du betalat i förskott måste arbetet vara klart senast 31 januari nästa år.

3. Kvitta aktier och fonder

Har du gjort vinster eller förluster som du vill kvitta mot varandra måste du även göra det innan årsskiftet. Tänk på att det tar ett par börsdagar för att affären ska gå i lås. Gör du detta i år kan du få göra avdrag för det i nästa års deklaration.

4. Ränteavdrag

Har du lån tillsammans med någon? Se då över innan årsskiftet hur ni har fördelat ränteutgifterna mellan er. Anmäler ni det innan årsskiftet till banken kommer det med i nästa års deklaration. Du kan även förskottsbetala för nästa års låneränta redan i år och på så sätt få göra ränteavdrag på nästa års deklaration. Det gäller dock bara för januari nästa år och inte längre.

5. Pensionssparande

Har du enskild firma eller är anställd hos ett företag som inte erbjuder tjänstepension? Då får du nämligen fortfarande göra avdrag för ditt pensionssparande.

6. Tjänstepension

Har du tjänstepension måste du välja före den 31 december varje år vilken aktör som du ska förvalta dina pengar. Om du vill ändra detta ska du göra det före årsskiftet.

7. Studiemedel

Ska du plugga nästa termin och söka om studiemedel? Se då till att registrera så mycket som möjligt av din inkomst på den här sidan av årsskiftet. Det gäller både arbetsinkomster och kapitalinkomster. Har du exempelvis jobbat på jullovet försök att få lönen i år. Du får nämligen bara tjäna 86 782 kronor samtidigt som du får studiemedel under en termin.

8. Betala räkningar

Ska du betala räkningar innan årets slut börjar det snart vara dags att lägga in dom i systemet. Det är lätt att missa i jul- och nyårsstöket men framför allt med tanke på alla röda dagar kring jul. Betala senast den 29 december.

9. Egen företagare

Har du eget företag och planerade inköp? Passa då på och gör dem före årsskiftet. Köper du en dyr maskin får du ett helt års avskrivning trots att det bara är några dagar kvar på året.

Privatekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu