Köpa och sälja guld – så gör du en bra affär

Aktieexpertens bästa tips

Uppdaterad 2020-03-30 | Publicerad 2020-03-20

Fysiskt guld, guldfonder, börshandlade fonder eller guldbolag i börsen – vad passar dig bäst?

Det finns olika sätt att köpa guld på. Alla har sina för- och nackdelar, så det är upp till dig att välja ett sätt som passar just dig bäst.

– Ibland är risken skyhög, säger utdelningsexperten Marcus Hernhag.

Fysiskt guld, guldfonder, börshandlade fonder eller guldbolag i börsen – vad passar dig bäst?

Här ger aktieskribenten och författaren Marcus Hernhag sina bästa tips.

Hur gör jag om jag vill investera i guld?

Det första du bör göra är att bestämma dig för vilken typ av investering du vill göra.

1. Fysiskt guld

Att äga fysisk guld kan kännas som den säkraste investeringsformen. Men baksidorna är också många. Ofta är det ganska dyrt att köpa och sälja, dessutom finns risk för stöld.

– Fysiskt guld beställer man på sajter som Guldcentralen, Tavex, Guldcentrum och Liberty silver. De säljer guldmynt och guldtackor, säger aktieskribenten och författaren Marcus Hernhag.

2. Guldfonder

Guldfonder är fonder som är placerade i guldbolag. På det här sättet äger du aktier i flera olika guldbolag och sprider därmed riskerna. Det som kan vara problemet med den här typen av fonder är att de ofta riskerar att dras med när resten av börsen av faller, eftersom bolagen som fonden investerar i är noterade på börsen.

Man kan också placera i enskilda guldaktier, det vill säga direkt i guldbolagen på börsen. Men risken i dem är ofta väldigt hög.

 

3. Börshandlade fonder (ETF)

Bland svenska nätmäklare finns ett antal börshandlade fonder, så kallade ETF, som är kopplade till guldpriset och uppbackade av faktiskt guld. Här investerar du inte i själva bolaget utan direkt i guldpriset.

Både guldbolag och guldfonder, som sprider riskerna mellan flera bolag, är noterade på börsen och riskerar att dras med i allmänna börsfall.

– Många ETF:er handlas i USA och vi i EU kan inte handla dem sedan 2018. Avanza har trackers, Nordnet har ett par ETF:er, sen lite certifikat som de flesta nätmäklare erbjuder men det är lite krångligt att jämföra alla olika villkor och förstå riskerna, säger Marcus Hernhag.

Så det gäller att veta vad man gör innan man börjar börshandla med guld, tillägger Hernhag.

– För dig som är van att handla på börsen är "pappersguld" helt okej, men för många andra är fysiskt guld enklare.

 

4. Guldbolag i börsen, som man kan investera i. Det här är aktier med hög risk, eftersom det tillkommer operativa risker som beror på bolaget i sig, exempelvis att de inte hittar guld.

– Se upp med guldbolag som inte tjänar pengar. Att prospektera i guld kan löna sig rejält om bolaget hittar mer guld än vad aktiemarknaden vågat hoppats på, då stiger kursen brant. Men många guldbolag som ännu inte startat gruvdriften och börjat producera kommer aldrig i gång, säger Hernhag.

– Här är risken skyhög.

 

Vad ska man se upp med?

Om du har fysiskt guld ska du se till att förvara det på ett säkert ställe. Det finns allt från bankfack till specialister på att förvara guldet, men då kostar det förstås. Därmed får du negativt kassaflöde och kan bara tjäna om guldet ökar i värde med mer än förvarningskostnaden.

– Annars ha guldet hemma, om du törs och vill. Då kan du tjäna på att guldet går upp i pris.

 

Vad påverkar guldpriset?

Antingen ökar guldet i pris på grund av utbud och efterfrågan – eller så är det drivet av inflation, samt att kronan försvagas mot dollarn.

– Guld är en real tillgång som håller sitt värde och priset sätts internationellt i dollar. En svagare krona gör att priset i kronor stiger om kursen i dollar är oförändrad, säger Hernhag.

Om kronan kraschar är det därför bättre att ha haft guldmynt och börshandlade certifikat än svensk valuta, tillägger han.

 

Spara

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu