Mandelmanns plan med 19-årige Akram: ”Vi kommer slåss för honom”

Uppdaterad 2017-09-26 | Publicerad 2017-02-23

Räddades från Afghanistan till Sverige – oklart om hans familj lever

Hans bror försvann som ”kanonmat” till talibanerna.

Men pappan lyckades rädda Akram, 19, som nu bor hos Gustav och Marie Mandelmann.

– Jag är så lycklig för den här pojken, säger Gustav Mandelmann.

En natt bankade det på dörren till huset i Kunduzregionen i nordöstra Afghanistan.

Talibanerna hade tvingat byäldsten att peka ut var alla unga pojkar bodde och 19-årige Akram var en av de unga pojkar som skulle tas för att användas som ”kanonmat”, som Gustav Mandelmann beskriver det.

Pojkens pappa lyckades förhala hämtandet av sonen till morgonen därpå.

– Akrams storebror, som han såg så mycket upp till, kidnappades och bara försvann några månader tidigare. När Akram skulle hämtas blev det fajt där på natten och pappan lyckades rädda undan honom till en flyktingsmugglare. Det är därför så många pojkar flyr, de är så utsatta i ett samhäle som är så präglat av våld på så många sätt och tvingas göra hemska saker med bombbälten och så, säger Gustav Mandelmann.

Planen: vindkraft i Afghanistan

Akram lyckades fly, och kom till en frivillig hjälpförening i Simrishamn och sedan vidare till Mandelmanns trädgårdar, skådesplatsen för TV4-succén ”Mandelmanns gård”, där han bor sedan i höstas.

– Han var så olycklig så det frågade om han kunde få komma och göra mer jordnära saker som han är van vid. Han är med mig alla dagar och fodrar höns, plockar ägg, matar grisar och mjölkar kor. Det är fantastiskt, jag är så lycklig för den här pojken. Här kommer en person som levt självhushållande utan el sedan barnsben, nu kan jag fråga hur de gjorde och vad de odlade, säger Gustav Mandelmann.

Akram har inspirerat familjen att odla den typ av vattenmelon som hans mamma odlade och att skaffa en åsna framåt sommaren.

– När han såg vårt vindkraftverk sa han: tänk om vi också haft ett sådant och kunnat skapa ström. Då sa jag: tänk Akram, om det är det vi ska göra. Skrapa ihop pengar och skaffa det till er by. Han står på sätt och vis med en fot i 1800-talet men vi har så mycket att lära.

”Vi kommer slåss för Akram”

Sakta men säkert har de lärt sig att kommunicera bättre och bättre med varandra.

– Han kunde ganska mycket engelska, en man i hans by lärde honom tio ord om dagen, det är dödsstraff på att lära sig engelska så det fick ske i smyg. Sedan har han lärt sig mer och mer svenska här, säger Gustav Mandelmann.

Familjen Mandelmann har blivit Akrams närmaste familj.

– Hans mamma är död och efter någon månad i Sverige slutade plötsligt pappan att svara, han tror att de inte lever. Det är troligt att hans pappa och syskon straffats för att Akram inte fanns där på morgonen som de lovat. Akram har så dåligt samvete för att han har överlevt. Vi försöker stötta honom och säga att: din pappa ville att du skulle överleva.

Ett år har gått, och ännu är det oklart om Akram kommer få stanna i Sverige.
– Det kan bli avslag, det är många som skickas hem till Afghanistan, det är väldigt sorgligt. Vi kommer verkligen slåss för honom om det skulle bli ett negativt beslut.